Със 125 кубика за месец ВиК шокира семейство от Добрич

„Плащам си водата всеки месец. Консумираме обикновено по 6 – 8 кубика. През април идва инкасаторката, погледна водомера в шахтата и каза – имате 125 кубика”, разказва пред „Монитор” потърпевшата Маруся Янкова, която живее със семейството си в къща по ул. „Иван Георгиев”.При споменаването на цифрата жената отсякла, че няма да се разпише в тефтера на инкасаторката и няма да плати луди пари за нещо, което не е употребила. «Аз да нямам басейн в двора, че да имам толкова вода”, обяснява Янкова. Подала жалба до ВиК. Дошла комисия и написала предписание да се смени водомерът.
«И да го смените, пак трябва да платите тези 125 кубика, защото вече са минали през водомера”, рекли от комисията. На 2 май семейството сменя водомера срещу 74 лева – 54 лева за самото съоръжение и 20 лева на майсторите, за да го монтират. Мъжете взели парите, сложили водомера, но не го пломбирали.
«Ей къде е пломбата, стои си на закачалката”, показва Маруся. А докато слагали новия водомер, се чул някакъв шум от шахтата. Майсторите развили един кран, който е за тръбата към улицата. Оказало се, че тя е изгнила и оттам непрекъснато е текла вода. Развиването на крана помогнало на остарялата тръба да се пръсне и до сутринта вода избила от бетона към ъгъла на къщата.
«Обадих им се веднага. Обещаха да дойдат, но на нас ни се наложи да заминем извън Добрич. Те дошли, изкопали трап, спрели водата на нас и на съседите, заровили дупката и си отишли. Беше петък. Добре че събота беше работен ден. Отивам аз при началника, отговарящ за Добрич ­ Николай Маразов, обясних му всичко и в крайна сметка ми отговориха, че нямат хилти, затова ние сами трябва да си свършим работата.
Спретнахме се, намерихме приятели с хилти, свършихме каквото трябва. Пак им се обадих и най-после дойдоха да сменят тръбата. Пристигнаха 12 човека, с три коли. Един влезе в дупката да смени тръбата, друг управляваше багера, а останалите 10 човека с белите ризки стояха и гледаха. Пак им напомних, че водомерът не ми е пломбиран. Няма нищо, ми рекоха. Дръж си пломбата в теб. Е, държа си я, ама като дойдат на проверка, пак кой ще е виновен”, продължава да реди Янкова и добавя, че старият водомер се намира във ВиК за тестване.
«От три месеца ги чакам да ми се обадят. Какво толкова му тестват 3 месеца?”, ядосва се жената и стига дотам, че изпитва съмнения дали съоръжението є вече не е продадено на черно. А междувременно всеки месец тя внася в касата на водното дружество по 50 лева, за да изчисти тия мистериозни 125 кубика. Отделно от това си плаща редовната месечна консумация, която пак е между 6 и 8 кубика.
Опитвала се няколко пъти да стигне до баш шефа на ВиК Дамян Калчев. «Много го крият. Или е в отпуска, или го няма”, казва Маруся Янкова в очакване за справедливо решение на казуса и опрощаване на тези няколкостотин лева, които нахалост ще излее във ВиК-Добрич.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *