Драгират критичните участъци по Дунав за 7 млн. лв.

Драгират критичните участъци по река Дунав, с което ще се подобри корабоплаването, за което вече е осигурено финансиране от седем милиона лева. Това съобщи в Русе служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев. Той обясни, че са обявени две процедури – едната е за драгиране на река Дунав, а втората за закупуване на нов маркиращ кораб. По думите му през този програмен период е важно да се изпълнят по-сериозни и по-дългосрочни мерки за подобряване на корабоплаването по реката. Това е много сериозен проблем, той води до големи загуби и пропуски както за корабособствениците, така и за пристанищата, а и като цяло за бизнеса.
„Мога да ви уверя, че подобряването на корабоплаването по река Дунав ще бъде абсолютен приоритет“, заяви Алексиев.
По повод на поръчката за драгиране, той обясни, че се очаква подаването на оферти до края на идния месец. След това ще има оценка и ще бъде избран изпълнител, който да драгира определени критични участъци по реката.
„В самата процедура е предвидено, ако се появят нови критични участъци и те да бъдат драгирани“, каза министърът.
Рамковият договор за драгирането ще е за срок от три години, за да може във всеки един момент, ако има нужда, да се изпълняват драгажни дейности.
Министър Алексиев участва в Русе в церемонията по кръщаването на новия специализиран хидрографен кораб на изпълнителната агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“.
Той заяви, че това е първи по типа си специализиран кораб в България и е плод на усилията, които се полагат за подобряване на корабоплавателния път по реката.
Плавателният съд пристигна в Русе на 24 февруари тази година. Той е изграден по европроект и е на обща стойност 6 146 508 лева. Корабът е с тегло 83 тона, с дължина 24 метра и с широчина 7 метра. Оборудван е с мощна хидрографска апаратура и лазерна система, като ще извършва заснемане на дълбочините в речното русло и ще създава модел на терена по протежение на брега, островите и заливите. Извършването на точни анализи ще дава насоки за потенциалното изменение на корабоплавателния път.
Кръстница на кораба „Дунав 1“ бе европейският координатор за коридор „Рейн-Дунав“ Карла Пайс.
Тя заяви, че Европа изпраща силното си послание за своята ангажираност и подкрепа на усилията не само на България, но и на всички останали крайдунавски държави за надеждното и безопасно корабоплаване, както и за запазването на красотата на реката.
„Уверявам ви, че винаги може да разчитате на нашата подкрепа“, каза Пайс и допълни, че е много важно в най-скоро време да бъде поставено началото по поддържането на Дунав, като проблемите с корабоплаването, които се появиха през изминалите години, да бъдат спешно разгледани.
„От гледна точка на бюджета и администрирането е важно навременното използване на безвъзмездните помощи и фондове, тъй като в Европа имаме една поговорка: „Ако не ги използвате, ги губите“, заяви Пайс.
Изпълнителният директор на АППД Павлин Цонев заяви, че основна задача на агенцията е корабоплавателният път да бъде достъпен за всички.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *