Сюжетът „Пайнер“

Проблемът зад скандала „Пайнер“ е как в България се разпределят и раздават европейски пари, пише Т. Ваксберг.
Какво е скандалното в скандала „Пайнер“? Аз не разбрах. Че чалгата е лоша музика, която съсипва духовното? Че гангстерският вкус не бива да се финансира от ЕС? Че ББ раздава европейски пари на другарите си по културен хоризонт? Че масите не харесват достатъчно масово Бах?
Всичко това може и да е възмутително, но няма връзка със сюжета „Пайнер“. „Пайнер“ не е получил наградата „Грами“, избутвайки назад някого с гласа на Йълдъз Ибрахимова.
Компанията е спечелила субсидия, предоставяна за бизнес. За да спечели, е трябвало да предостави доказателства от следния род: че бизнесът й се развива добре, че има доказуема перспектива за устойчивото му развитие и откриването на нови работни места, че с парите ще се направи нещо, което още повече да развие бизнеса и да го направи конкурентноспособен… Не сме виждали проекта, но нека не си кривим и душата: на кое от тези изисквания Пайнер не отговаря?
Ако би имало изискване кандидатите да имат не само добър бизнес, но и добър вкус, „Пайнер“ може би биха загубили. Но такова изискване няма. Друг е въпросът как изобщо може да се вкара категорията „вкус“ в някаква аксиома.

    Каква собствено е българската кауза в ЕС?

Явлението „европейски проект“
Да негодуваш, че един работещ бизнес е финансиран въпреки факта, че пее фалшиво, вероятно е находчиво, но не е много убедително. Не по-убедително от това да негодуваш срещу отличника в гимназията, получил златен медал за успех въпреки факта, че не обича баба си.
Не всичко е обаче загубено. Скандалът „Пайнер“ все още има шанс да тръгне в по-защитими посоки, вместо да изхаби енергия в ругатни по силикони и деколтета.
Първата от тези посоки е самото явление „европейски проект“, което удавя в шампионската си бюрокрация всяка смислена идея. Начинът, по който се кандидатства по повечето европейски програми, не оставя съмнение: цялото начинание финансира по-скоро администрирането на печелившия проект, отколкото реализирането на осезаема за обществото крайна цел. Кандидатстването и отчитането е толкова усложнено, че изглежда като отделна наука.
Ограничаването на бюрокрацията в ЕС и овладяването на галопиращите разходи по нейното поддържане и възпроизвеждане, в момента са кауза на няколко европейски правителства, но българското не е сред тях. Всъщност, изобщо не е ясно дали българското правителство има каквато и да било кауза вътре в ЕС. Е, ако не броим блокирането на Македония.

     Че къде е проблемът? Даваме комуто ни е угодно да даваме.

Усвояване по български тертип
Втората посока, по която скандалът Пайнер би могъл да поеме с по-големи шансове за сериозност, е свързана с употребата на европейските фондове. От няколко години насам те се използват за точно обратното на това, за което всъщност са създадени: заглушаване на плурализма, приспиване на критичността, замяна на информацията с пропаганда.
В дадения случай Пайнер не е кандидат като всички останали, кандидатстващи за еврофондове; това е производител на музика, харесвана от премиера и свързвана политически и културно с него. Това, а не качеството на музиката, би следвало да предизвика повече критичност у оценителите.
Услуга за услуга
Но Пайнер не е най-скандалният случай, а само повод да видим истинския проблем – че правителството хвърля милиони евро, осигурени от европейските данъкоплатци, за да раздава пари на медиите. Тук не става дума само за 14-те милиона, за които наскоро се разбра, че ще бъдат предоставени на електронните медии – без обществени поръчки и в изборната година. Става дума за десетки програми, по които се финансира „популяризирането“ на една или друга правителствена или европейска инициатива в медиите. Като че ли работата на пресата не е в това по принцип да разяснява инициативи. И като че ли спечелването на тези проекти при жури, съставено от българската администрация е „безплатно“ в моралния смисъл на думата.
Това е проблемът, а не дали чалгата става за слушане.

Татяна  Ваксберг,  Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *