С врътка МВР си „купило“ 236 коли без обществена поръчка

Договорът за дарението е сключен на символната дата 20 юли лично с вътрешния министър Цветан Цветанов, който едновременно е и принципал на дружеството. По същото време в Брюксел ЕК обявяваше своя доклад за България, в който МВР бе остро разкритикувано за порочната практика с даренията.
Колите са осчетоводени от МВР на обща застрахователна стойност 2.02 млн. лева или по 8 860 лева на автомобил.
Най-евтината оферта на официалния вносител на „Опел“ за България е 24 467 лева за стандартен нов „Опел Астра“. Застрахователната стойност на автомобила обаче не покрива във всички случаи неговата реална цена, която засега остава в тайна.
„Автомобилите са за ползването на РПУ-тата. При закупуването им не са използвани бюджетни средства и затова не е необходима обществена поръчка“, заявиха от пресцентъра на МВР, цитирайки управителя на БМВ Симеон Делисивков.
Това не е първият скандал в МВР със закупуването на автомобили за нуждите на полицията. През май 2001 година БМВ купува по същата схема 300 автомобила „Опел“ и ги дарява на МВР, прескачайки обществената поръчка. По същата схема, в качеството си на вътрешен министър, Румен Петков се сдоби с два бронирани автомобила „Ауди“ на застрахователна стойност 200 000 лева, дарени от БМВ.
През последните 2 години вътрешният министър Цветан Цветанов постоянно повтаря, че има за цел да спре порочните практики от последните 20 години.
Освен тези автомобили БМВ е дарило на министерството още една кола на стойност 4000 лева и един пожарен автомобил за 15 461 лева. Дарението на пожарна кола, записана на тази стойност, също е много съмнително за прескачане на закона. Преди две години МВР проведе обществена поръчка за покупката на 40 пожарни, като цената за една от тях бе близо 500 000 лева. БМВ е извършила и ремонт под формата на дарение в полза на Главна дирекция „Пожарна безопасност“ на стойност 50 000 лева. Обществената поръчка отново е прескочена.
Информацията за дарението бе получена от Mediapool по Закона за достъп до обществена информация. МВР показа значително развитие при спазването на ЗДОИ и предостави данните за даренията за София в срок и без да поиска такса за предоставянето им. Редакцията обаче все още не е получила разрешения за достъп до данните за даренията на 23 областни дирекции на МВР и СДВР.
Ударно увеличаване на сумите
МВР предостави информация за 11 свои структури в София без СДВР. За периода 1 април – 31 юли 2011 г.те са получили дарения за 2.831 млн. лева. Значителна част от тази сума се формира именно от автомобилите.
На 9 август заместник-министър Димитър Георгиев съобщи, че за първата половина на годината цялата система на МВР е получило 3.6 млн. лева дарения. Към настоящия момент сумата вече набъбва до минимум 5.7 млн. лева, без да се броят областните дирекции и СДВР. Извън това различните главни дирекции на МВР в София са получили още 4040 литра гориво и имот от 3 декара в град Раковски.
Извън опелите, които само са осчетоводени като дарение, най-големият дар за МВР е от САЩ, които са предоставили техника на стойност 440 000 долара (596 000 лева) за засичане на радиация.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *