С грандиозен гаф стартира обединената борса в Русия

Вестник Комерсант я нарича „фонд-мажорна“ сесия, защото приключи с незапомнена от инвеститорите катастрофа.
След затварянето на търговията и извършването на клиринг и сетълмент на сделките, по сметките на хиляди индивидуални инвеститори, най-вече тези, които ползват онлайн платформите за търговия, са били вписани транзакции, които те не са извършвали. Съответно резултатите в портфейлите им са били драстично повлияни от техническата грешка.
Трейдър, чието име Комерсант запазва в тайна, споделя, как е имал отворена дълга позиция, която към вчерашна дата е носела 10% печалба. В края на деня системата е изписала, че трейдърът губи 8% от инвестицията си, която незнайно как е възприета като къса позиция. „Не помня такъв гаф от 2007 година“, казва трейдърът.
Проблемът е възникнал именно във времето за клиринг от 18:45 до 19 ч. московско време. Според експертите от двете борси, причина за гафа не е в обединението на двете борси, а в технологичното недоизпипване на нещата. Инфраструктурно двете борси все още не са се обединили и това усложнява нещата.
MICEX, на която компаниите се търгуват деноминирани в долари и RTS, на която търговията се извършва в рубли, се обединиха по настояване на руското правителство. То се надява, че по този начин ще се увеличи прозрачността на пазара, ще се допринесе за неговата ликвидност, а чуждестранните компании ще пожелаят да листнат своите компании в Русия.
На път е да бъде създадена институция, която да позволи на чуждестранните фондове да притежават директно акциите си, търгувани в Русия. Освен това на руските компании ще бъде позволено да могат да търгуват 100% от капитала си в чужбина, а не както е до сега – едва 25%.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *