С едно наум/САЩ/ механизмът за търговия с Иран бе одобрен от ЕС

Европейският съюз одобри вчера механизма за търговска размяна с Техеран, създаден от Франция, Германия и Великобритания с цел търговия с Иран въпреки американските санкции. Но съюзът отправи критики към ракетната програма на Техеран и към иранския военен ангажимент в Сирия, предаде Франс прес.
Лидерите на 28 аргументираха създаването на този финансов инструмент с необходимостта да насърчи Иран да спазва своя ангажимент никога да не се стреми да се сдобие или да разработи ядрени оръжия, въпреки изтеглянето на САЩ от споразумението за иранската ядрена програма, подписано с Техеран през 2015 г., се казва в обща декларация на 28-те, оповестена вчера в Брюксел.
Механизмът е наречен Инстекс (Instex). В общата декларация се казва, че той ще осигури  подкрепа на европейските икономически оператори, които имат законен търговски обмен с Иран, в съответствие с правото на ЕС и с резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН.
Инстекс ще позволи на ЕС да продължи законната търговия с Иран в областите на здравеопазването и селското стопанство и хранително-вкусовия отрасъл, каза френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан.
Но Иран трябва все още да създаде „огледален“ механизъм, за да позволи на Инстекс да заработи. Това ще отнеме време, защото иранският инструмент не „трябва да има никаква връзка с иранската централна банка, която е обект на американски санкции. Иранският механизъм трябва да спазва и международните правила срещу прането на пари и финансирането на тероризма“, уточни европейски източник.
Желанието на европейците да помогнат на Иран да търгува с цел подобряване на условията на живот на иранците не трябва да пречи на ЕС да изразява опасенията си и да осъжда военните дейности на Иран в региона, се казва в документа.
Европейците критикуват оказваната от Иран военна, финансова и политическа подкрепа за недържавните участници в конфликта в Сирия, а също и в Ливан. Европейците са силно обезпокоени и от военния ангажимент на Иран и от продължаващото присъствие на ирански сили в Сирия, се отбелязва в документа.
Европейците освен това са сериозно обезпокоени от програмата за балистични ракети на Иран и призовават Техеран да се въздържа от нови ракетни тестове и от увеличаване на обсега и на точността на своите ракети.
ЕС ще продължава да демонстрира единство и солидарност по въпроса и призовава Иран незабавно да сложи край на това недопустимо поведение, се казва в документа.
Тези дейности задълбочават недоверието и допринасят за регионалната нестабилност, се допълва също така в документа, цитиран от Ройтерс.
ЕС освен това въведе ограничителни мерки по отношение на двама граждани на Иран и една иранска компания, предаде ЕС, като се позова на съобщение на Съвета на ЕС.

Преди известно време иранският президент Хасан Рохани заяви, че Иран ще продава своя петрол и държавната търговия ще заобикаля с гордост възобновените санкции на САЩ, насочени срещу жизненоважните за страната енергиен и банков сектор. „Америка иска да сведе до нула продажбите на ирански петрол. Обявявам, че ще заобикаляме с гордост вашите незаконни и несправедливи санкции, тъй като те противоречат на международното право“, изтъкна Рохани в телевизионно изявление, цитиран от световните агенции и БТА. „Намираме се в състояние на икономическа война и ще се изправим срещу една власт на заплахи. Не мисля, че досега в американската история е имало в Белия дом някой /като Тръмп/, който толкова много да нарушава международното право и международните конвенции“, допълни Рохани.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *