С над 20 на сто са се обезценили пенсиите в Гърция

София /КРОСС/ Държавните пенсии са се обезценили спрямо стандарта на живот с 22 на сто при мъжете и с 25 на сто при жените, показва проучване, проведено в 16 европейски страни. Данните бяха съобщени от генералния директор на Асоциацията на застрахователните компании в Гърция Маргарита Андонаки на конференцията The Future of the Insurance in Greece, съобюава GRreporter.info. Форумът се провежда в период на драматични реформи в гръцката осигурителна система и дълбока икономическа криза, която засяга и застрахователния пазар. По подобие на банковите stress-test-ове и частните застрахователни компании ще бъдат подложени на подобно изпитание, наречено Solvency II и са изправени пред необходимостта да увеличат капиталите си и осигурят по-голяма прозрачност на инвестициите си. Както в банковия, така и в застрахователния сектор се очаква, че финансовата буря ще “помете” по-малките и финансово неустойчиви компании и чрез поредица сливания, продажби и може би фалити от 75-те фирми, които в момента функционират на гръцкия застрахователен пазар ще оцелеят само няколко.

“Реалността показва, че хората трябва да се подготвят за по-ниско качество на живота в третата възраст, или просто от рано трябва да потърсят допълнителни начини за увеличаване на пенсионните си доходи, чрез по-големи спестявания за дългосрочен период”, подчерта пред форума Маргарита Андонаки. Според нея първата стъпка към засилване на интереса на гражданите към частното застраховане са данъчните облекчения за тези, които се обръщат към доброволното здравно и пенсионно осигуряване. Тя припомни, че ако Гърция задържи същия тип социално-осигурителна политика през 2060 година ще е принудена да отделя 12,4% от БВП, за да изплаща пенсии и социални помощи. “Тенденциите са, че в бъдеще хората ще трябва да работят по-дълго и да плащат на държавата по-големи вноски за социално осигуряване, за да могат да осигурят старините си”, заключи тя.

Тази истина очевидно вече е разбрана от гърците, защото 75 на сто от тях или трима от всеки четирима анкетирани искат да имат правото да избират дали да имат държавно или частно осигуряване. Това показва проучване на застрахователния пазар, което ще бъде официално представено през ноември.

Според президента на Асоциацията на частните застрахователни компании в Гърция Минос Моисис, който е и президент на най-голямата осигурителна компания в страната в много случаи частното застраховане струва по-евтино от държавното, предлага по-добро качество и по-голяма гама от услуги. “Засега обаче държавното доминира поради задължителния си характер. В същото време националните социално-осигурителни каси изпитват все по-големи затруднения да срещат нуждите на гражданите”, допълни той. Неговото предложение е държавата да започне да си съдейства с частните застрахователни компании. Те имат основата да създадат алтернатива за социално осигуряване, което ще може да подпомогне държавната система и даде на гражданите желаното качество на живот в третата възраст в период на икономическа нестабилност.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *