С над 6 млн. лв. нараснаха активите на взаимните фондове за два месеца

От: Кристиян Костов

Само за последните два месеца активите на взаимните фондове (инвестиционните дружества от отворен тип и договорните фондове) са нараснали с над 6,2 млн. лв., показват данните на Investor.bg.

Към 23 февруари 2006 г. българските фондове имат набрани 94,603 млн. лв., докато в края на 2005 г. сумата възлизаше на 88,372 млн. лв. Към настоящия момент в страната се предлагат акции/дялове на повече от 20 взаимни фонда.

В най-скоро време ще стартира и предлагането на поне още дузина лицензирани фонда. Това кара наблюдателите да считат, че секторът не само ще преодолее заветната границата от 100 млн. лв. (по-всяка вероятност още следващия месец), но и ще играе съществена роля в идващите години на БФБ-София, като е възможно постепенно домакинствата да насочат спестяванията си към този вид фондове.

Инвестиционната стратегия на взаимните фондове е различна, затова те биват консервативни, балансирани и рискови. Колкото по-висок е рискът при даден фонд, толкова по-голяма се предполага, че ще е и неговата доходност. С предстоящите промени в ЗППЦК портфолио мениджърите на фондовете ще получат и по-голяма леснота за инвестиции в чужбина.

С най-голям дял към момента са ИД Ти Би Ай Евробонд АД, ИД Адванс Инвест АД и ИД Елана Еврофонд АД, чиито активи съставляват близо 55% от набраните към момента 94,6 млн. лв. По данни от Комисията за финансов надзор към момента в страната има 17 управляващи дружества, като само едно от тях предстои да получи нов лиценз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *