С подарък – Библия, започна Общинската сесия в Пловдив

С подарък – Библия – започна Общинската сесия в Пловдив в деня, когато прославяме паметта на света Петка Търновска*. По инициaтива на благотворителната международна фондация „Приятели на България“ общинските съветници получиха по едно луксозно издание на свещената книга в рамките на ПРОЕКТА: „Библии за българските политици“. Съдействие за реализирането на тази инициатива оказа като редовен и сериозен партньор в града на тепетата специализираната общинска администрация в лицето на Дирекция „Хуманитарни и социални дейности” от ресора на заместник-кмета „Европейски политики и социални дейности”. Неслучайно днешното събитие стана в деня на богослужебната прослава на преподобната Параскева (Петка) Епиватска Българска, живяла в X-XI век (чествана на 14 октомври), била родом от Епиват (Тракия) на Мраморно море, между Силиври и Цариград, от родители българи. Един ден в църква чула думите на Евангелието: „Който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва!“ Тия думи на Господа Иисуса Христа из Книгата на книгите – Светата Библия, я развълнували силно и решила да ги изпълни.
Като първа точка от дневния ред се сведе информация за направеното дарение и се гласува даването на думата на Проф. д-р Дечко Свиленов*, координатор на проекта, който накратко приветства и запозна присъстващите с целите на проекта.
Фондация „Приятели на България“ е благотворителна международна фондация, създадена наскоро след политическите промени и имаща за цел подпомагане на социално слаби слоеве в България. Чрез фондацията са внесени хиляди тонове хуманитарни помощи (храни, дрехи, медикаменти и т.н.), които се разпространяваха съвместно със социалното министерство и чрез доброволното сътрудничество на редица неправителствени организации.
По инициатива и с разрешението на Министерството на образованието и науката фондацията започна отпечатването на Детски Библии, Християнска етика и Нов Завет (Издателство „Слънце” – София), които официално се разпространяват в българските държавни училища. Понастоящем е отпечатан 50000 тираж от тези пособия, с което общият тираж достига цифрата 3,100,000 екземпляра.
За Рождество Христово 2009 г. Фондацията подари на ПП „ГЕРБ“ (Софийска област) 1000 бр. луксозно издание на Библията (Св. Синод на БПЦ), която бе разпространена в Народното събрание, столична община, някои министерства и общини в Софийска област. Получените благодарствени писма и положителни отзиви дават основание да отпечатаме 20,000 бр. от Библията. Този тираж е предназначен за безплатно разпространение всред местните политически структура на България – кметове, председатели на ОНС и общински съветници, областни управители, както и на директори на училища, социални и други институции и структури.
Досега дарения са получили местни политически структури в Русе, Варна, Бургас, Ахелой, Казанлък, Пазарджик, Долна Баня и др. Библиите се приемат с много голям интерес.
Цел на настоящия проект: „Убедени сме, че ценностната система на християнството ще допринесе за утвърждаването на високо хуманните добродетели, залегнали в основата на Библията.”
Проектът се финансира от германската неправителствена хуманитарно-благотворителна организация Bulgarienhilfe Ulm e.V.
 
*Кратко СV: Роден 1941 г. Има богословско (Софийска духовна Семинария) и медицинско образование. Работил е 36 години в Българска академия на науките в областта на експерименталната патология и паразитология. Доктор на науките. Професор от 1991 г. Пенсионер. Съосновател на Националното сдружение на християни с отговорност. Съпругата му дългогодишен лекар-интернист. Големият му син е лекар а по-младият зъболекар.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *