С покачвания отвориха щатските и европейските борси

Разрешителните за строеж са достигнали 899 хил, спрямо 868 хил. през октомври. В същото време беше отчетен спад до 861 хил. на броя на жилищата, чието изграждане е започнало през 12-те месеца до ноември, спрямо 888 хил. през октомври. Но общо за периода септември-ноември началното жилищно строителство в САЩ бележи ръст, невиждан от 2008 г.
Въпреки добрите фундаментални новини скоро след началото на сесията апетитът за риск намаля и инвеститорите започнаха да прибират печалби от дълги позиции.
Индексът на сините чипове Dow пада с 0.07%, до 13 341 пункта. Технологичният Nasdaq е надолу с 0.02%, до 3 055 пункта, а S&P 500 се повишава 1.02%, до 1 445 пункта.
Акциите на Alcoa поевтиняват с 2.36% след като Moody’s сложи рейтинга на компанията, който е Baa3, в негативна перспектива. При евентуално понижение на оценката за облигациите на алуминиевия гигант, те ще останат извън инвестиционната скала, превръщайки се във високорисков актив.
Apple е другият голям губещ днес. Акциите на производителя на iPhone поевтиняват с 1.35%, след като американски съд отхвърли иска за забрана на продажбите на продукти на Samsung на пазара в САЩ.
Еврото попадна под натиск заради волатилното начало на сесията на фондовия пазар в Ню Йорк, но продължава да се движи с голямо повишение спрямо долара след като Европейската централна банка реши да приеме отново от 21 декември облигациите, гарантирани от гръцкото правителство, като обезпечение. Единната валута поскъпва с 0.34%, до 1.3274 долара.
На пазарите на суровини американският лек суров петрол с доставка през януари поскъпва с 0.25%, до 88.10 долара за барел. Златото поевтинява с 0.16%, до 1 668 долара за тройунция.
С покачвания отвориха и европейските борси, заразени от предколедното рали в останалите части на света. Еврото остава силно към долара, а петролът поскъпва в очакване на информация за петролните запаси в САЩ.
FTSE 100 расте с 0.31% до 5 954 пункта.  DAX INDEX добавя 0.28% до 7 674 пункта. CAC 40 се покачва с 0.18% до 3 655 пункта.
Лекият американски петрол поскъпва с три цента до $ 87.96 за барел, а сортът брент се търгува при $ 108.86 за барел.
Еврото остава силно към долара и се обменя при курс $ 1.3234.
Водещият индекс на борсата в Токио NIKKEI 225 прехвърли психологическите 10 000 пункта след масирани покупки на акции от страна на трейдърите. Летвата е прескочена за пръв път от април месец насам и отразява инвеститорския оптимизъм в азиатската икономика. Разбира се, за добрия резултат повлия и позитивната търговия на Wall Street, където играчите демонстрират успокоение от развръзката на проблема около така наречената фискална пропаст.
Основните политически партии в Съединените щати започнаха да водят конструктивен диалог за това как набелязаните от правителството мерки за повишаване на данъците и свиване на бюджетните разходи да бъдат извършени плавно и синхронизирано, за да не се нанесе пагубен за икономиката на страната удар. От изказванията им до сега става ясно, че компромиси ще има и от двете страни.
Така индексите отвъд океана завършиха сесията на нива, които са в подножието на двумесечен връх.
Dow Jones Industrial Avg. се покачи с 0.875 до 13 350 пункта. S&P 500 Index напредна с 1.15% до 1 446 пункта.  NASDAQ Composite Index добави 1.46% до 3 054 пункта.
Зад успеха на японските акции се крие комбинация от позитивни очаквания. На първо място инвеститорите вярват, че правителството ще продължи да улеснява икономиката на страна, като уверението им се засили след резултата от изборите през миналата седмица. Това бе причината вчера анализаторите на Deutsche Bank да излязат с прогноза, че се очакват движения в кривите на доходността по краткосрочните и дългосрочните ценни книжа, емитирани от Япония, които ще окажат подкрепа за акциите на банките, търгувани на борсата в Токио. Не на последно място инвеститорите реагират на курса на йена, която през последните часове бе отслабнала към долара, но към този час омеква до 83.8915 йени за долар. Курсът в североамериканската сесия бе 84.20 йени за долар.
Nikkei 225 качва 2.39% до 10 160 пункта. Hang Seng Index добавя 0.81% до 22 679 пункта.  CSI 300 Index расте с 0.34% до 2 375 пункта.
Оптимизмът се разпростира и в Австралия, където водещият индекс S&P/ASX 200 index се покачи с повече от половин процент до 4 623 пункта. Анализаторите обръщат внимание, че икономиката на страната е движена основно от добива и износа на суровини, което е знак за очакванията, които инвеститорите може би хранят към този сектор.
В американската сесия петролът се търгуваше с поскъпване за трета поредна сесия. В азиатската обаче лекият американски петрол поевтинява с девет цента до $ 87.84 за барел, а сортът брент поскъпва с 13 цента до $ 108.98 за барел.
Влияние в търговията оказват очакванията за петролните запаси в САЩ. Според  Американския петролен институт през миналата седмица те са спаднали с 4.1 млн. барела, но днес се очакват официалните правителствени данни.
На валутните пазари доларът се повлия от успокоението на инвеститорите по фискалната пропаст в САЩ и към този час той е слаб към еврото, позволявайки на обединената валута да поскъпне до $ 1.3244.
* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *