С първото заседание на парламента за годината започва новият политически сезон

ГЕРБ отправи призив за съгласие по основните приоритети за страната. КБ отговориха с народни поговорки.
По предложение на ДПС парламентът започва законодателната си работа с първо четене на промени в Закона за българското гражданство, внесени от Четин Казак.
Днес е първата сряда от месеца и опозицията има право да внася точки в дневния ред, които се приемат без гласуване.
Депутатите ще обсъдят по искане на АТАКА на първо четене промени в т.нар. Закон за референдумите, а по предложение на левицата – на първо четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане.
В програмата на Народното събрание за тази седмица е и второ четене на промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност.
Депутатите ще изслушат отчет за дейността на Българската телеграфна агенция за периода януари – юни 2012 година, както и отчет за дейността на СЕМ за периода 1 януари – 30 юни 2012 година.
Народните представители ще обсъдят на първо четене промени в Закона за административното регулиране на производството и търговията с оптични дискове, матрици и други носители, съдържащи обекти на авторското право и сродните му права.
Новият политически сезон ще бъде белязан от предстоящия в края на този месец референдум за бъдещето на ядрената енергетика и от парламентарните избори в края на пролетта.
Предизвикателство пред мнозинството на ГЕРБ ще е покарването на промените в Изборния кодекс. Преди зимата ваканция леви и десни партии казаха, че подготвените промени ще помогнат ГЕРБ да спечели изборите. Консенсус не беше постигнат и работата на парламента беше блокирана.
Проектопрограмата за първото заседание за този сезон предвижда да бъдат разгледани върнатите от президента промени в Закона за насърчаване на инвестициите. Росен Плевнелиев разкритикува даването на българско гражданство на чужденци при вложени не по-малко от 1 млн. лв. в България.
В проектопрограмата е и първото четене на промените в Закона за културното наследство.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *