След Brexit търговското споразумение между ЕС и САЩ става още по-проблемно

Вотът на Великобритания да напусне Европейския съюз хвърля допълнителна сянка на съмнение около бъдещото мащабно търговско споразумение между ЕС и САЩ, показва анализ на „Уолстрийт Джърнъл“.

От 2013 година насам двата най-големи икономически блока в света са в процес на трудни преговори за подписване на Трансатлантическото споразумение за търговско и инвестиционно партньорство (TTIP) и все още се надяват да приключат важната сделка преди края на мандата на американския президент Барак Обама, изтичащ през януари 2017 година.

Европейски дипломати обаче отбелязват, че след загубата на един от най-силните застъпници на търговското споразумение в лицето на Великобритания, която до този момент доста често служеше като противотежест на по-протекционистично настроените страни от ЕС, перспективите за скорошно одобряване на търговската спогодба са по-несигурни от всякога.

„Уолстрийт Джърнъл“ цитира Жолт Дарвас, който е старши сътрудник в базирания в Брюксел независим „мозъчен тръст“ Bruegel, да казва, че преговорният процес около TTIP беше несигурен и колеблив още преди британския референдум, като вотът Brexit ще усложни допълнително шансовете за скорошно подписване на търговското споразумение между САЩ и ЕС.Още преди гласуването в подкрепа за Brexit шансът за TTIP беше много малък, посочи Дарвас.

В същото време високопоставени американски и европейски представители продължават да настояват, че споразумението продължава да се придвижва напред. Ние искаме да приключим тези преговори преди края на тази година, заяви през миналия месец председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери пък заяви тази седмица в Брюксел, че споразумението ще има геополитическо значение и за двете страни и може да стане още по-значимо след Brexit, предвид неговите икономически ползи.

Единственото нещо, което можем да кажем с висока степен на сигурност, е, че не може да се очаква съществено раздвижване около преговорите за TTIP, докато не преминат изборните цикли – на първо място в САЩ и след това във Франция и Германия, заяви Фредрик Ериксон, директор на Европейския център за международна политическа икономика, базиран в Брюксел.

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *