”Таймс”: Скандалът с Желева заплашва Еврокомисията

Слабото представяне на няколко кандидати за еврокомисари, сред които българската външна министърка Румяна Желева, предизвика политически скандал, който се изостря и заплашва да осуети назначаването на нова европейска комисия този месец.
Това пише британският вестник „Таймс“, цитиран от БТА. Спорът започна, когато евродепутати изразиха съмнения относно компетентността на Желева след слабото й представяне на изслушването пред Европейския парламент.
Възникнаха въпроси и относно достоверността на документите, в които тя е декларирала финансовите си активи, пише „Таймс“.
Евродепутатите от десноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), на която Желева е заместник-председател, реагираха, като атакуваха кандидата на социалистите Марош Шефчович от Словакия, чието изслушване ще се състои днес, заради изказване от 2005 г. по адрес на ромите, което тълкуват като расистко. Обвиненията носеха ясно послание: ако социалистите държат да получат скалпа на Желева, като принудят България да посочи друг кандидат, консерваторите ще си набележат жертва, коментира „Таймс“.
Според мнозина Желева се е представила слабо като потенциален еврокомисар, отговарящ за хуманитарната помощ и реакцията при кризи – човекът, който ще ръководи усилията на Европейския съюз за подпомагането на Хаити. ЕНП защити ревностно Желева, също както направи и грубоватият български премиер Бойко Борисов, отбелязва „Таймс“.
Лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Мартин Шулц заяви, че Желева „не е достатъчно добра“ за поста и разкритикува Борисов. „Госпожа Желева е елемент от стратегията на Борисов да наложи своя стил на атакуване на всеки, който е несъгласен с него“, заяви той. „Бившият бодигард на бившия комунистически диктатор на България няма право да ни напада по този начин“, заяви той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *