„Тайна вечеря“ на Волфганг Шойбле с видни икономисти от зоната

В Берлин днес ще се състои „тайна вечеря“ на германския финансов министър Волфганг Шойбле с видни икономисти от еврозоната, съобщи германското издание Handelsblatt, цитиранo от БТА.

Темата на разговорите ще бъде въвеждането на единен механизъм за работа с проблемните банки в еврозоната.

Според изданието на срещата ще бъдат френският министър на икономиката и финансите Пиер Московиси, председателят на еврогрупата и финансов министър на Холандия Йерун Дейселблум, членът на Изпълнителния съвет на Европейската Централна Банка Йорг Асмусен и еврокомисарят за вътрешния пазар и финансовите услуги Мишел Барние.

От министерството на финансите на първата по сила икономика на континента не потвърдиха тази информация, но и не я опровергаха.

Същността на бъдещия механизъм на работа с банките се изразява в това възникнали проблеми на кредитно-финансовите институции да не се решават с пари на данъкоплатците, а в по-голяма степен да участват акционери и кредитори.

В ЕС по този въпрос има много спорове. Брюксел предлага проблемите на банките да се решават под егидата на ЕК и Европейската централна банка, но такъв подход не устройва Германия. По-рано се съобщаваше, че Германия подкрепя идеята да се създаде специална европейска агенция.

Освен това Берлин се опасява, че липсата на законова база за работа на механизма може да доведе до редица съдебни искове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *