Така се пришпорват инвестиции по китайски

Агенцията за икономическо планирана на Китай е одобрила 218 проекта на обща стойност 1,81 трилиона юана ($285,3 милиарда) за първите 9 месеца на 2015 година. Това е важна част от мерките на Пекин да „пришпорят“ инвестициите в инфраструктурата на страната, за да се поддържа забавящия се икономически растеж.

Затова повечето одобрени проекти са от сферата на транспорта и други инфраструктурно сектори – 84 на обща стойност 990,6 милиарда юана (около 150 млрд. д.), съобщи Националната комисия за развитие и реформи (NDRC), цитирано от Reuters.

„Зелена светлина“ е дадена и за няколко големи хидротехнически и за опазване на водните ресурси проекти на обща сума 398,2 милиарда юана, както и на енергийни проекти за 236,6 милиарда юана.

NDRC пише днес на своя сайт, че е одобрила 8 проекта, свързани със строителството на ж.п. трасета и ж.п.мостове за 95,3 милиарда юана.

Представител на комисията съобщи също така, че Облигационният фонд, ръководен от Държавния съвет на Китай и NDRC, в който участват и Agricultural Development Bank и China Development Bank, вече е инвестирал първия транш за реализацията на тези проекти и се готви за втория финансов транш.

През юли стана ясно, че Китай планира да емитира облигации за $160, за да осигури финансово инфраструктурните си намерения през близките няколко години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *