Такса пречистване оскъпява водата

Възможно е повишение на цената на водата в районите, където се налага такса пречистване след въвеждането на пречиствателни станции. Това каза Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране, цитиран от „Дарик“.

Въпреки изградените пречиствателни съоръжения в много райони на страната качеството на водата не отговаря на европейските изисквания, сочи доклад на Европейската сметна палата.

В Добрич и Шумен, например, за добива на вода се използва ток, който оскъпява допълнително услугата. Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов уточни, че поскъпването на водата в определени райони не се дължи на решение на комисията.

Практически за всеки ВиК-оператор се изравняват цените и там, където е имало помпажна вода и гравитачна вода, те се изравняват, което по определен начин води до по-голямо увеличение за тези общини, където водата е била гравитачна, посочи Иванов.

Крайната цена на газа от октомври следващата година ще бъде с 3-4 процента по-ниска. Това обяви Иван Иванов. По думите му големите предприятия не трябва да се притесняват от новия тарифен модел за пренос на газ, защото Булгаргаз е внесъл предложение за намаление на цената на газа от 1 октомври с над 7 процента и възможно енергийният регулатор да се съобрази с това искане, информира в.Стандарт.

Най-засегнатите от тарифите за пренос ще бъдат топлофикациите, но от следващия месец и те ще плащат по-малко на Булгаргаз.

 

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *