Такса Сибанк – новият данък на България

Това е реалност и се случва през 2012 година в България. Всеки, който е имал взаимоотношения с държавни органи, в които Сибанк има клонове, е усетил неприятния момент на изненадата от меко казано високата такса.
Местата, на които може да ви се наложи да се сблъскате с тази такса, са Паспортна служба, КАТ, Съдилищата и др. Трябва само да ви се наложи да внасяте по тяхна сметка и „олеквате” с допълнителна „такса Сибанк” в размер на точно 5,50  лв.
Защо точно 5,50?
Причината е, че отивайки в паспортната служба например, за да си подадете документи за задграничен паспорт вие заплащате не само държавната такса в размер на 40 лв., но също така и такса вноска по сметка на ОДМВР (част, от което е съответната Паспортна служба) и такса превод, които възлизат точно на 5,50 лв. Оказва се, че сметката на съответното ОДМВР се намира в друга банка, а не в Сибанк, чийто клон се намира там.
Това може да ви се случи и в КАТ, както и в повечето съдилища в България. Причината е, че нито еднa ОДМВР в България, както и съответната Паспортна служба и КАТ нямат сметки в Сибанк. Повечето Съдилища в страната също не притежават сметки там. Причината, е че всяка ОДМВР  определя сама обслужващата си банка и нито една не е избрала Сибанк.
Възниква големият въпрос. Какво правят клоновете на Сибанк в подразделенията на съответните ОДМВР след като те нямат сметки при тях?
Отговорът е само един … Те са там, за да събират такси … и то не какви да е, а солени.
Оказва се, че ние, гражданите, освен държавните такси, плащаме и „такса Сибанк”. Такса Сибанк – точно така. Това е най-правилното определение. Защото това не е просто такса, а е по-скоро рекет.
Кой позволява това да се случва и тази банка да печели на гърба на народа не е ясно. Но видно от отчета й е, че това се отразява много добре на финансовите резултати на Сибанк и тя печели повече от отлично благодарение на тази такса.
За 2010 година Сибанк е реализирала общо 35 млн. лв приходи от такси (те включват и тези от управлението на държавните сметки), което представлява около 50 % от нетните й приходи. За сравнение в други подобни банки (от втора група) те са максимум 36 %, толкова са и в най-голямата банка с най-много активи и клиенти.
Сравнение на финансовите показатели на няколко банки за 2010 година (поради липса на по-късен отчет на Сибанк), в млн. лв.

Банка

Активи

Нетни приходи

Приходи от такси

Приходи от такси/ нетни приходи в  %

Нетна печалба

Сибанк

1 871

69

35

50 %

2,3 млн.

Инвестбанк

1 202

36

13

36 %

1,7 млн.

Експресбанк

2 922

117

33

28 %

30 млн.

Уникредит

11 340

428

156

36 %

167 млн.

Ако Сибанк няма този приход, тя ще реализира загуба, което няма да е приятно на нейните акционери, както и на тези, които са позволили тя да има свои клонове в Паспортна служба, КАТ, Съдилища  и др.
Всъщност се получава така, че най-бедната държава в Европейския съюз гарантира печалбата на една банка, която е собственост на една огромна финансова група, управляваща активи за милиарди евро. Гражданите на България са натоварени да плащат десетки милиони лева годишно допълнителни разходи, за да може тази банка да просперира.
Всъщност таксата от 5,50 лв. може да бъде избегната, ако дължимата сума за желаната услуга се внесе в пощата или чрез банков превод, но това също отнема допълнително време и разходи, които може да надвишат тази сума. Според мен след като Паспортните служби, КАТ,  Съдилища и др. се издържат от данъците на хората те трябва да направят всичко възможно по силите си, за да улеснят обикновенните хора, а не да ги затрудняват и да увеличават разходите им.
Аз не разбирам как може в клоновете на НАП например, когато се внася по сметките на НАП да няма такса, а в Паспортна служба и КАТ да е направено така, че да плащаш 5,50 лв. Това е меко казано странно и недопустимо в една държава от Европейския съюз.
Нека МВР вземат пример от НАП и да намалят разходите на гражданите, които са и без това достатъчно финансово обременени.

блог на nedyalko

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *