Такса смет ще се плаща на човек, не на имот

Такава промяна подготвят ГЕРБ с мотива, че това би било по-справедливо, защото боклук правят хората, а не имотите.
Всяко домакинство ще декларира в началото на годината броя на членовете си, които ще използват услугата, пише „Труд“. Проектът за нова методика за изчисление на налога за отпадъците е изпратен за обсъждане в екоминистерството и Националното сдружение на общините. Промяната трябва да стане законодателен факт тази есен, за да може по нея да се направят общинските бюджети за 2011 г.
Предвижда се налогът да не надвишава 1,5% от годишните доходи на едно домакинство и реалните разходи за сметопочистване и сметоизвозване.
Скептицизъм Плащането на калпак експерти и кметове обаче определят като работещо в малките населени места, където всяка къща има кофа и боклукът лесно можел да се премери. На този принцип можели да работят хотели, ресторанти и магазини. Проблемът бил в големите градове с блокове. За тях все още не е уточнен и описан механизмът как ще става изчисляването на реално изхвърления боклук.
Една от идеите е да се направи прогноза за хвърления боклук от един блок и да се разпредели на база живеещите. След това отпадъците да се мерят или от самия камион, или чрез контейнера, или да има теглилка в помещение на кооперацията.
Според експертите на Столична община най-реално към момента било отчитането да остане по данъчна оценка. За гражданите, които разделно събират и предават отпадъците си в пунктове, можело да има отстъпки. Все още съществува и идеята да се плаща на база оценка, пропорционална на потребената вода или ток. Механизмът при този вариант обаче бил още по-неясен.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *