Таксиметровите превозвачи готвят протест

Таксиметровите компании готвят протест срещу изискването професионалното удостоверение на водачите да се подновява на всеки пет години с полагане на изпит.

Представители на бранша провеждат днес среща с министъра на транспорта, на която да поставят искането си за отпадане на наредбата. С каква тя провокира недоволството на таксиметровите компании и с какво те не съгласни в тази наредба? Първата причина за напрежението: таксиметровите превозвачи не са съгласни шофьорите им да полагат изпити след изтичането на срока на професионалното им удостоверение. Тези водачи, освен че имат шофьорска книжка, трябва да притежават и въпросния документ, който им дава право да извършват таксиметрова дейност. Румен Крумов, председател на Националния съюз на превозвачите, каза: Не се сещам за друго професионално удостоверение в държавата и за вид професия, след като е придобито свидетелство за упражняване на тази професия, като започнем от строителните, всички технически, да не ги изброявам – шлосер, заварчик и каквото се сетите нататък, всеки един от тези документи не се ограничава по валидност на уменията на положилия изпита.

Спорът на превозвачите е с Министерството на транспорта: Нашата логика е следната: придобитото умение за водач на таксиметров лек автомобил, което не касае изискванията на европейски разпоредби по отношение на извършващите международни превози, не би трябвало да е свързано с полагане на нов изпит от кандидат. Може по някакви въпроси, които министерството държи, примерно, че водачите трябва да бъдат допълнително подготвени, да, но дали това е свързано с полагането на нов изпит – според нас  не, допълни Крумов.

Такситата са предвидили са протестни действия в четвъртък на обяд в София, шофьорите  пък искат облекчение на правилата за явяване на изпит за удостоверения за водач на лек таксиметров автомобил.Настояват да отпаднат изискванията удостоверението да е със срок от 5 години. Това обаче не може да стане със служебно правителство, тъй като става дума за промяна в закон, но сега   няма кой да гласува тези поправки поради липсата на парламент.

След срещата си със служебният министър днес таксиметровите шофьори ще решат, дали да протестират сега или да изчакат новото правителство и депутатите да бъдат избрани след 26 март при условие, че вотът бъде валиден.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

One thought on “Таксиметровите превозвачи готвят протест

  • 16.03.2017 в 16:28
    Permalink

    Когато колегите ми от Силистра ме питаха:“Сойкоя,какво да правим?“,аз им отговорих,че всичко това е алогично и никой не е в състояние да ме убеди в обратното,след като ведъж вече съ положил този изпит за ВЛТА.
    От почти 30-т години се занимавам с тази нелека професия,имам висше образование,но както многото млади специалисти не ме устрои ниското заплащане и така се озовах в таксиметрояия бранш.
    Жена ми е дентист със специалност поливалентна стоматология,но вече 40-т години никой не е подложил на съмнение нейните зъболекарски умения?!?
    Защо точно в нашият бранш решиха да експериментират властимащите не знам,но те прекрасно знаят каква сила сме,когато решим и тръгнем ВСИЧКИ!!!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *