Таксита копират „Юбер

Половин година след като технологичната платформа за таксиметрови превози „Юбер“ заработи в България, още една българска таксиметрова фирма премина във виртуалното пространство. От днес клиентите на най-голямата софийска таксиметрова компания – „ОК Супертранс“, могат да поръчват таксита през специална платформа, която може да се изтегли на всеки вид смартфон.

Приложението е разработено от създателите на платформата „ТаксиСтарс“ и прилича на програмата, с която от една година работи „Йелоу такси“. Клиентът избира от карта началната и крайната точка на превоза, след което на екрана му се появяват най-близките таксита на превозвача. Клиентът има възможност да види снимка на водача, как е оценен той досега от останалите потребители, подробности за колата, дали има възможност да плати по електронен път и др. След като избере колата, той може да следи от екрана нейното приближаване. През това време може да праща съобщения на шофьора, примерно, че се е преместил на другия тротоар.

„От 1500-те коли на „ОК Супертранс“ около 300 вече са снабдени с приложението и на около 80% от тях може да се плаща през ПОС-терминал“, каза управителят на превозвача Людмил Лазаров. Според него приложението ще увеличи с около 30% повикванията на неговите таксита, които миналата година са били малко над 3,2 млн. Лазаров обаче отрече, че все по-масовото навлизане напоследък на софтуерни приложения сред таксиметровите водачи има нещо общо с „Юбер“, която работи именно по този начин.

Отделно от чисто фирмените приложения платформата „ТаксиСтарс“ работи с жълти коли от много фирми. Тя бе създадена преди две години и вече работи в 20 български града.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *