Танер Йълдъз: Името и концепцията на „Набуко“ ще бъдат променени

Проектът предвиждаше пренос на природен газ от Азербайджан през Турция, България до Европа. Целта му беше да се намали енергийната зависимост от Русия.
По думите му, по-реално е „Набуко“ да бъде свързан към други проекти, между които е трансанадолският проект ТАНАП, който ще започва от турско-азербайджанската граница.
Не може да се твърди, че с проекта „Набуко“ е свършено окончателно, но вероятно ще се промени името и концепцията му. Вероятно това ще бъде „Западна Набуко“ с по-малка и по-къса тръба и може да започва от турско-българската граница, каза турският министър. По думите му, не е важно името на проекта, по-важното е той да бъде реализиран, подчертавайки, че най-важното при един или друг проект е осигуряването на източници за неговото захранване.
Йълдъз посочи още, че за проекта „Набуко“ не са осигурени енергийни източници. В замяна на това, между Турция и Азербайджан още през миналата година бе договорено изграждането на газопровод, а идния месец предстои преговорите да приключат. Те ще бъдат гаранция от името на консорциума „Шах Дениз-2“ за реализирането на втората фаза на проекта на стойност 22 милиарда долара. Не съществуват никакви пречки за реализиране предпроекта „Шах Дениз“, каза турският министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *