Татко Монте се върна на Миланската борса

Най-старата банка с над 500 години история – италианската Монте дей Паски ди Сиена, от днес отново ще бъде листвана на фондовата борса в Милано.Това съобщи финансовата институция, десет месеца след като получи спасителна държавна помощ на стойност 8,1 милиарда евро (9,5 милиарда долара).
Тосканската институция, цитирана от ДПА и БТА, обяви също така, че ще публикува финансовите си резултати на 7 ноември, а не в петък.
Акциите на банката, основана през 1472 година, бяха спрени от търговия на основната италианска борса на 23 декември след неуспешен опит за рекапитализация, което доведе до спасителен заем от правителството. Поради това италианското министерство на икономиката има над 50-процентов дял в банката.
Монте дей Паски ди Сиена е в трудно положение от години. Банката бе тежко засегната от световната икономическа криза през 2008 година, след като похарчи прекалено много средства за придобиването на конкурент, а освен това понесе загуби от лоши кредити през рекордно дългата италианска рецесия.

Банката от град Сиена е основана в годината, когато Леонардо да Винчи е бил едва на 20 години и е бил напълно непознат. През вековете тя е преживявала тежки времена, но никога досега не е губила стабилността си и през ХХ век става третата по значимост банка в Италия. Но преди няколко години – юни 2012-та, обаче именно тя стана първата банка в Италия, която поиска правителствен заем от 2 милиарда евро, колкото са загубите й за първото полугодие.  Ръководството на банката бе обвинено в лошо управление главно заради придобиването през 2007 г. на „Банко Антонвенета“ от испанската банка „Сантандер“ срещу 9 млрд. евро. А притежанието на италиански дългови облигации на стойност 25 милиарда евро, според специалисти, я изправяше на ръба на банкрута.

Доброто име на банката се дължи и на това, че редовно дава пари за социални, културни и спортни събития. Тя финансира ремонтите на готическите сгради в Сиена, заплаща различни биотехнологични програми, чиято амбиция е да превърнат 55-хилядния град в научен център. През последните 15 години “Татко Монте”, както я наричат жителите на Сиена, е дала средно по 150 милиона евро за модернизирането на града. Банката е управлявана от 16 директори, като половината са назначавани, а другата половина – избирани.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *