Твърдото гориво скача с 20 на сто за сезона

Това съобщи в ефира на Дарик кафе Бисер Владимиров, регионален мениджър на една от големите фирми за отоплителни материали. По-високата цена се дължи основно на увеличените цени, предлагани от производителите, както и на по-високите разходи за транспорт, заради поскъпналите горива, обясни Владимиров. Цената на кубик дърва се запазва на миналогодишната си стойност от 80 лева. Най-скъпият , но и най-екологичен вариант за алтернативно отопление е камината с пелети, като покупката на пелети за един сезон излиза около 2700 лева.
Ако се отоплявате на въглища, в момента можете да си ги купите на цена от 330 лева за тон. Най-често търсените количества от 5 до 7 тона за сезон правят цената на отоплението около 2300 лева. За сравнение количеството от 15 кубика дърва за зимата излиза 1200 лева. Въпреки поскъпването на въглищата в сравнение с миналата година, те си остават най-търсени от крайните потребители, разказа Бисер Владимиров.
„Обяснението за това е калоричността на материала за отопление – въглищата са двойно по-калорични от дървата“, каза Владимиров. По думите му традиционно хората залагат на въглищата като средство за отопление.
Сезонът на пелетите започва след края на септември. И през тази година цената за тон пелети е 460 лева. Този вид материал се използва само със специална пелетна камина, която в най-евтиния вариант може да се купи на цена от 1500 до 2000 лева.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *