Теглим заеми до 6000 лв. за кола втора ръка

Българите теглят все по-големи кредити за ремонт на жилището, за обзавеждането му и за купуване на автомобил, но втора ръка. В същото време те все по-малко се обръщат към банките за заеми, с които да покрият текущи сметки, да разполагат с пари в брой или да обединят различни свои задължения. Това показва анализът на БНП Париба за последните шест месеца.

Купуването на автомобил е сред топ 3 на причините, заради които българинът тегли банков кредит. Средната стойност но исканите заеми за кола втора ръка е почти 6000 лв. Преди година сумата е била с 500 лв. по-малко. Нараства и средната стойност на исканите заеми за ремонт на жилището – от 4789 лв. на 5168 лв. За обзавеждане са достатъчни средно 3500 лв., докато преди година сумата е била 3286 лв. Изместването на акцента към купуването на кола е обяснимо – в България напоследък годишно се купуват малко над 20 000 автомобила, докато броят на новорегистрираните возила втора ръка надхвърля 200 000.

Значително обаче пада средният размер на потребителски кредити за пари в брой и плащане на сметки. Ако в периода май-октомври 2016 г. хората са търсили средно 3426 лв. в брой, то през последните шест месеца сумата е паднала до 2732 лв. За покриване на различни сметки вече се търсят средно 2400 лв., или със 17% по-малко отпреди година. Намалява и сумата, необходима за обединяване на различни задължения. В момента това е изгодно заради по-ниските банкови лихви и спестяването от такси.

Тези тенденции са добър знак за състоянието на икономиката, коментират експертите от БНП Париба, информира в.Сега. Хората са по-уверени за приходите си и затова предприемат и по-скъпи проекти, които подобряват стандарта им на живот, а не мислят единствено за запушване на дупките в семейния бюджет.

По региони

Най-висока е кредитната активност в София – почти всяка четвърта молба за заем идва от столицата. На второ място са пловдивчани с 10% от исканите кредити, следват Варна, Бургас, Стара Загора и Благоевград с дял от 6 до 4%. Интересна тенденция на пазара на потребителското кредитиране в България е повишаването на интереса към интернет като канал за кандидатстване, информира в.Сега. От ноември 2016 г. до април 2017 г. 34% от молбите са подадени онлайн.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *