Телекомът SoftBank купува британски доставчик на Apple за $32 милиарда

softbank  Според информация на изданието Financial Times японският телеком SoftBank Group Corp. се е съгласил да закупи Arm Holdings за 23,4 млрд.  паунда (32 млрд. долара) в една от най-големите сделки в технологичната индустрия. Официалното съобщение се очаква да бъде направено  по-късно днес. АRM е един от важните играчи на мобилния пазар и възнамерява да се превърне във водещ фактор и на пазара на  смарт устройства.

SoftBank ще плати 17,43 долара за акция на компанията, което представлява премия от 43 на сто над цената на затваряне  на акциите от петък, а според параметрите на споразумението цялата сума ще бъде платена в брой. Очаква се  официално двете страни да потвърдят тази сделка до броени часове и тя ще се превърне в най-голямото придобиване в историята на SoftBank. Благодарение на тази солидна инвестиция японската компания ще разполага с възможността да стане по-влиятелен фактор на пазара на смартфони, както и в набиращата популярност концепция „интернет на нещата“, ĸъдeтo миĸpoчипoвe ce вгpaждaт във вcяĸaĸви ycтpoйcтвa – oт дoмaĸинcĸи ypeди дo пpoфecиoнaлни мaшини.

През последното десетилетие SoftBank участва в над 140 сделки на стойност над 82 млрд. долара, показват данни на Dealogic. Почти всички от тях са осъществени през последните четири години от Арора, който осъществи поредица от сделки, от закупуване на малки дялове на стойност няколко милиона долара в малко известни стартиращи фирми до инвестиции за милиарди долари в бързо развиващи се компании като Didi Chuxing, китайския конкурент на Uber.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *