Самотната Тереза Мей е „заключена“ в своята сделка за Брекзит

С малкия гаф, при който вратата на автомобила на британския премиер Тереза Мей заяде, когато излизаше за срещата си с германския канцлер Ангела Меркел, анализаторите описват ситуацията около Брекзит. „Заключена в собствената си кола – не е ли това метафора на Брекзит“, попита тогава Вашингтон поуст, а лидерът на британските лейбъристи Джеръми Корбин заяви: „Имам привилегията да служа на този парламент от 35 години, но през всички тях не съм виждал толкова голяма каша, колкото забърка този премиер с изключително важните преговори за Брекзит“.
Оставяйки хаос у дома, Тереза Мей тръгна на блиц обиколка за среща с основните европейски лидери с цел да получи допълнителни уверения за сделката по излизането от Европейския съюз, а именно – предпазния механизъм за Северна Ирландия. В Берлин и Хага, където Мей се срещна с Меркел и холандския премиер Марк Рюте, не получи оптимистични сигнали. „Няма възможности за предоговоряне“, е заявила Меркел, според източници от кабинета й. „Европейският съюз иска да помогне. Въпросът е как“, написа в Туитър председателят на Европейския съвет Доналд Туск. В Страсбург председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер обяви, постигнатото споразумение е най-доброто. „Няма място за друго споразумение“, допълни Юнкер, но остави вратичка за „интерпретации“. След това прие Мей на късна среща в Брюксел.

Какво обаче ще се случи с българите, които живеят на Острова – независимо от изхода на Брекзит? Николай Карадобрев от Радио БГ Лондон е категоричен, че каквото и да е изходът, със сигурност нашите сънародници ще са затруднени в намирането на работа и оставането на Острова, ако не работят в момента на Брекзит. Също така, след като Великобритания отвори пазара на труда си за държави от трети страни, конкуренцията в нискоквалифицираните професии става все по-голяма, допълни Карадобрев, който е категоричен, че за никого не е добре Великобритания да излезе от Европейския съюз без сделка.
Настоящият вариант изправя Мей пред тежка вътрешнополитическа борба. Именно заради това тя отложи гласуването на сделката в парламента за по-късно – със сигурност преди 21 януари догодина. В Брюксел вече обмислят варианти за реакция, ако сделка няма, особено във финансовата сфера.
В началото на миналата седмица Европейският съд реши, че Великобритания може самостоятелно да се откаже от развода с Европейския съюз, а от Брюксел потвърдиха, че ако това се случи, страната ще запази всичките си права и задължения, както сега.

 

Ели ЯНЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *