Тереза Мей заяви, че няма да прави компромис с Брюксел за Брекзита

Британската премиерка Тереза Мей заяви, че няма да прави компромис с Брюксел за Брекзита, в момент, когато британски медии съобщават, че съперници от собствената й партия се готвят да публикуват собствено предложение за по-рязко скъсване с ЕС, предаде Ройтерс.Остават по-малко от два месеца за договаряне на раздялата с ЕС след над 40 години в рамките на блока. Мей се опитва да накара собствената си партия и разделената страна да приеме нейният план за Брекзит, който тя представя като полезен за бизнеса. ЕС приветства колебливо плана, изложен неотдавна на съвещание в правителствената резиденция Чекърс край Лондон, отбелязва Ройтерс.
„Няма да се боря за приемането на компромиси по предложението от Чекърс, които не са в наш национален интерес“, обещава Мей в статия във в. „Сънди Телеграф“. „Идните месеци ще бъдат от критично значение за бъдещето на нашата страна и съм наясно със задачата си“, добавя тя.
Според сегашния план Великобритания остава в зоната за свободна търговия с ЕС за земеделски и производствени стоки. Някои поддръжници на Брекзита обаче казват, че това означава някои части на британската икономика да спазват правила, изработени в Брюксел. През юли двама министри напуснаха правителството й.
Според статия във в. „Сънди Таймс“, водещи поддръжници на Брекзита от Консервативната партия са готови да публикуват собствен план за Брекзит преди годишната партийна конференция в края на септември. Това ще има за цел да засили натиска над Мей, която трябва да получи одобрение от парламента за евентуално споразумение с Брюксел, отбелязва Ройтерс.

Преди време Тереза Мей беше заявила, че британското правителство ще предпочете постигането на уникално споразумение с ЕС, вместо да копира досегашни практики. Има се предвид условията, които свързват страни извън ЕС като Норвегия и Швейцария с блока, съобщават министри, цитирани от Франс прес. Моделът, чиито контури още не са определени, задължително трябва да включва контрол върху броя на гражданите от ЕС, на които ще се разрешава да влизат във Великобритания, подчерта говорител на британската премиерка Тереза Мей. Тя се срещна и с ключови министри в момент, когато в консервативното правителство има разногласия по въпроса как трябва да се извърши Брекзитът, отбелязва АФП.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *