Тереза Мей очаква Брекзит на 29 март, „Нисан“ съкращава инвестиции

Германският министър на външните работи Хайко Маас призова Великобритания да направи конкретни предложения, за да избегне Брекзит без споразумение, предаде Асошиейтед прес. Той припомни позицията на Брюксел, че отхвърленото от британския парламент споразумение за напускане на ЕС само по себе си е компромис, особено по въпроса за границата между Ирландия и британската провинция Северна Ирландия.
Очаква се Великобритания да излезе от ЕС на 29 март, независимо дали има сключено споразумение за отделяне. Британският парламент гласува да се водят преговори за промени в споразумението, но Евросъюзът категорично заяви, че то не подлежи на предоговаряне.
В публикувано вчера интервю за медийната група Функе Маас подчерта, че сега Лондон трябва да направи конкретни предложения и отхвърля идеята, че позицията на ЕС увеличава риска Великобритания да напусне съюза без споразумение. „Ако британците искат да избегнат хаотичен Брекзит, нашето предложение е на масата. Ние договорихме справедлива сделка“, заяви той.

Британският премиер Тереза Мей остава решена Брекзитът да настъпи на предвидената дата 29 март и да получи отстъпки от ЕС по условията на раздялата въпреки категоричния отказ на Брюксел да предоговаря споразумението, предаде Франс прес. „Решена съм Брекзитът да се осъществи, и то навреме – на 29 март 2019 г.“, пише Мей в статия, публикувана във в. „Сънди телеграф“. Така Мей отхвърли възможността от отлагане на Брекзита, което бе предложено от някои британски политически представители, включително външния министър Джереми Хънт и търговския министър Лиъм Фокс, за да има време за приемането на нормативните актове за осъществяването на Брекзита.
Мей също заяви, че иска да намери „прагматично решение“ за Брекзита, което да получи подкрепата на мнозинството депутати, след като в средата на януари Камарата на общините отхвърли с огромно мнозинство сключеното през ноември с ЕС споразумение по напускането на Великобритания.
Във вторник депутатите приеха внесена от консерватора Греъм Брейди и подкрепяна от правителството поправка, която иска алтернативни варианти на спорния „предпазен механизъм“ за избягване на връщането на твърда граница между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия.
След това гласуване Тереза Мей каза, че иска да възобнови преговорите с ЕС, въпреки че европейците до момента твърдо отказват това.
„Когато отида отново в Брюксел, ще се боря за Великобритания и Северна Ирландия, ще съм въоръжена с нов мандат, с нови идеи и подновена решимост за договаряне на прагматично решение за Брекзита. Това ми е възложил парламентът“, пише Мей.

Японският автомобилостроител Нисан анулира плановете си за производство на нов джип във Великобритания и ще го прехвърли в Япония, нанасяйки нов удар на икономическите

планове на британското правителство за периода след Брекзита, предаде ДПА. Ð ÐµÐ·ÑƒÐ»Ñ‚ат с изображение за Нисан в Англия
Нисан обяви, че е анулирал плановете си да произвежда джипа Екс-трейл в завода си в североизточния английски град Съндърланд, където работят около 7000 души.
„Компанията реши да оптимизира инвестициите си в Европа като консолидира производството си на Екс-трейл в Кюшу, където е производственият център за този модел. Други бъдещи модели, които са планирани за производство в завода в Съндърланд, няма да бъдат засегнати“, се казва в изявление на компанията.
„След като Екс-трейл вече се произвежда в Япония, можем да съкратим инвестиционните си разходи“, каза председателят на управителния съвет на Нисан Европа Джанлука де Фики.
„Осъзнаваме, че това ще е разочароващо за нашия британски екип и партньори. Макар и решението да е взето по търговски причини, продължаващата неяснота около бъдещите отношения на Великобритания с ЕС не помага на компании като нашата да изготвят планове за бъдещето“, отбеляза той.

 

Милен АТАНАСОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *