Технологичните тенденции на 2014 г.

Новата 2014 г. вече чука на вратата, давайки знак на технологичните пророци да извадят кристалните си кълба и да започнат да гадаят как ще се развиват технологиите през следващите 12 месеца.

По общо мнение някои от тенденциите, които се превърнаха в мейнстрийм през настоящата година, вероятно ще продължат да растат и през следващата. Такива например са облачния компютинг, големите данни, разпространението на таблетите и интернетът на нещата, пише „Бизнес Инсайдър“.

В приказването се включиха и авторитетните анализатори от ID, които направиха крачка напред, опитвайки се да ни обяснят как девет от най-актуалните нови технологии ще се развият през следващата година и ще генерират приходи от милиарди долари.

1. Компаниите и крайните потребители ще изхарчат 2,1 трлн. долара за нови технологии

Разходите на човечеството за ИТ ще се повиши с 5% през следващата година, достигайки 2,1 трлн. долара, смятат от IDC. Потребители и компании ще купуват смартфони и таблети, чиито пазар се очаква да нарасне с 15% през 2013 г. Корпорациите ще добавят нов хардуер в центровете си данни, за да ги направят съвместими с мобилните устройства. За целта въпросните центрове ще се нуждаят от сървъри, повече памет, нови мрежи, софтуер и услуги.

Единственото нещо, което няма да се купува повече, са традиционните PC-та. Приходите от тях ще спаднат с 6%, прогнозират експертите

2. Държавите извън САЩ и Европа ще купуват нови технологии като луди

Тази тенденция ще бъде най-видима на пазарите в Бразилия, Русия, Индия и Китай (четворката, често наричана BRIC). Въпросните ще повишат търсенето на електроника с 13%, като Китай ще бъде водещата страна.

От IDC предричат подобна тенденция и на други пазари в Азия, Южна Америка, Близкия Изток и Африка. Така похарчените суми от страните извън САЩ и Европа ще скочат с 10% до близо 740 млрд. долара, генерирайки над една трета от световните приходи.

Снимка: Guliver/Getty Images

3. Бизнесът ще налее пари в облачните услуги

2013 г. бе годината, в която компаниите се престрашиха да навлязат в облачния компютинг. Очакванията са, че през следващата 2014 г. разходите за клауд технологии ще скочат драматично – с 25%, достигайки 100 млрд. долара. Това означава, че доставчиците на облачни услуги ще трябва да купуват още хардуер, за да се справят с новите поръчки.

Снимка: Guliver/Thinkstock

4. Amazon и Google ще започнат война в облака
Очакванията са, че облачният компютинг да стане все по-специализиран, достигайки до нови специфични индустрии. От IDC предричат, че Amazon Web Services ще водят парада с лавина от нови услуги за разработчици и бизнеси. Google ще им дишат във врата, следвани от останалите големи IT компании като Cisco, EMC, HP, IBM, Microsoft и VMware.

5. Мобилните устройства ще доминират – за ужас на Microsoft

Възходът на мобилните устройства ще продължи и през следващата година. Продажбите на таблети ще скочат с 18% , а на смартфони – с 12%.

Този тип устройства вече се наложиха един мащабен пазар – през 2013 г. се смята, че приходите от евтини смартфони и таблети (под 350 долара) ще достигнат 423,1 млрд. долара. Според анализаторите големите играчи ще продължат да бъдат Apple и Samsung, като през 2014 г. разработчиците на приложения под Android ще започнат да правят повече пари, достигайки до приходите на iOS разработчиците.

Годината се очертава и като критична за Microsoft. През нея компанията трябва да успее да увеличи двойно интереса на производителите на софтуер към своята мобилна версия на Windows, за да има шанс да се бори с Android и iOS.

Снимка: Guliver/Thinkstock

6. Големите данни стават още по-големи
Инвестициите в технологии за събиране и обработка на т.нар. големи данни ще се повишат с 30% през 2014 г. вещаят от IDC. Днес компаниите непрекъснато пресяват и обработват огромната по количество информация от сървърите си, за да предсказват бизнес условията и да извличат от нея данни, които са ценни за клиентите им.

Отделно, повишаващото се търсене в сектора днес ще доведе то трудности в намирането на квалифициран персонал. Това означава, че много от бизнесите ще искат директно да си купуват услугата, вместо да я развиват, което от своя страна ще доведе до появата на най-страхотните и интересни нови приложения под клауд формат.

Снимка: Guliver/Thinkstock

7. Социалните мрежи ще управляват света на бизнеса

Една от бизнес тенденциите, които ще очертаят 2014 г., се нарича „социални мрежи“, предричат от IDC. Бизнес социалните мрежи ще се превърнат в част от повечето софтуерни бизнес системи. Това означава, че компаниите ще бъдат по-малко заинтересовани да купуват чат приложения от вида „бизнес Facebook“. Очакванията са към средата на 2015 г. на практика всички бизнес системи да имат социален компонент.

Снимка: Guliver/Thinkstock

8. Възход на краудсорсинг иновацииите

През следващата година ще станем свидетели на развитието на т.нар. „общности от иноватори“. Благодарение на тях вместо да създават сами даден продукт или услуга, компаниите ще използват от обединените услуги на редица външни източници – клиенти, партньори, стартъп компании и др., под формата на иновационен краудсорсинг.

Всяка идустрия ще има своя „платформа за иновации“ на която „тълпата“ от ще се събира,за да работи заедно, казват от IDC.

Снимка: Guliver/Thinkstock

9. Интернетът на нещата ще се превърне в реалност
През 2012 г. бе дебютът на технология, който позволи на милиарди нови устройства да се присъединят към глобалната мрежа, създавайки интернет на нещата (IoT). През отминаващата година големи IT доставчици като Cisco, Salesforce и Samsung започнаха да пускат на пазара първите си IoT продукти. Очаква се тази тенденция да продължи и през следващата година, като в нея ще се включат нови големи доставчици и стартъп компании.

Така до 2020 г. по света ще работят близо 30 млрд. уреда, които ще комуникират през интернет, а IoT ще генерира чудовищната сума от 8,9 трилиона долара, предричат от IDC.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *