ТЕЦ „Варна“ работи на загуба

Само за първото полугодие на 2007 година производството на електроенергия е довело до над 4 млн. лв. загуба за ТЕЦ „Варна“. За сравнение, през периода януари – юни 2006 година за същата дейност е отчетена печалба от 519 хил. лв.

За първите шест месеца на 2007 г. ТЕЦ “Варна” е произвела за енергийната система на България общо близо 1 млн. МВтч електроенергия или с 45.7% по-малко от предварителния план. Производството е отбелязало спад от почти 400 хил. МВтч, с 27.8% по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

Причината за тези резултати е икономическа, съобщават от предприятието. В момента цената на електрическата енергия покрива само около 91 процента от производствените разходи и принуждава ръководството на централата да поддържа минимално натоварване на мощностите през целия период с цел да се ограничат загубите.

Към момента ТЕЦ „Варна” е в добро техническо състояние и имала възможност да работи на пълна мощност. Плановите ремонти за тази година са приключили на 31 юли, което е с месец по-рано, отколкото през 2006 година.

Освен с блоковете, предназначени за свободния пазар, от юли централата произвеждала и с блоковете си, определени за студен резерв.

Ян Вавера, председател на Съвета на директорите на ТЕЦ „Варна“, заяви, че активирането на блоковете, определени за студен резерв, е от изключителна важност за осигуряването на енергийния баланс на България и за предотвратяването на енергиен недостиг в страната през летните месеци, в които консумацията на електрическа енергия се оказа по-висока от обичайното.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *