Товарите по Дунав намаляха с 50%

Товарите по Дунав са намалели с около 50 на сто, а круизите на практика са спрени заради критично ниското ниво на реката. Това съобщи инж. Николай Пашанов, шеф на отдел „Експлоатация на флота“ в Агенцията за поддържане на плавателния път (АППД).

Резултат с изображение за товари дунав

Река Дунав достигна критично ниски нива по цялото си поречие и на места корабоплаването е спряло.

В български води при Свищов има заседнал кораб вече от 3 седмици и екипажът му бедства. Заради ниското ниво круизни кораби са блокирани в Унгария, Австрия и Германия, информира в.Монитор.

Нивото на Дунав по целия корабоплавателен път критично се понижава и прогнозата е да продължава да пада. Притоците в Горен Дунав също са маловодни, от 3 месеца не е имало валежи, няма и прогноза за дъжд и ситуацията с всеки изминал ден се усложнява. В българския участък има 16 прага, обясни инж. Павлин Цонев – изп. директор на АППД. Като критичност може би приближаваме 2003 г., тъй като вече при пегел Русе наблюдаваме стойност минус 11, което показва, че водата е почти метър под ниското корабоплавателно ниво. Това е характерно не само за българския участък, добави Цонев пред БНТ.

Блокирано е корабоплаването и в Горен Дунав. Русенска компания е прекратила екскурзиите на пасажерите си заради невъзможност плавателните съдове да се придвижват. А пътниците ще трябва да бъдат компенсирани за провалените круизи.“

Миналата седмица във Виена целият кей за пасажерски кораби беше затрупан от пасажерски кораби, които престояват и именно заради тези ниски водни стоежи и невъзможността да преминат участъка от Виена до Братислава. Такива проблеми има и в района на Вахау, където реката е свободно течаща“, каза инж. Павлин Цонев.

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *