Това лекарство предотвратява симптомите на коронавирус

Проучване в късен етап на лекарство с антитела на AstraZeneca срещу коронавирус показва, че лекарството значително намалява риска от развитие на симптоми на COVID-19, съобщава „Политико“.

 

Снимка: iStock

Клиничното проучване от фаза 3 показва, че лекарството е в състояние да намали риска от развитие на симптомите на COVID-19 със 77% в сравнение с това, когато се дава на пациенти, които все още не са били изложени на коронавирус, информира infostock.bg.

Нито един пациент, който е получил лекарството, наречено AZD7442, не е развил тежката форма на заболяването. Междувременно в плацебо групата трима пациенти развиха тежък COVID-19, а двама от тях починаха.

Компанията заяви, че ще изпрати резултатите в рецензирано списание и ще ги използва за подпомагане на нормативно одобрение за лекарството.

Представители на AstraZeneca заявиха, че лекарството може да бъде особено добро като превантивно лечение при пациенти, за които ваксините може да не са много ефективни. Доказано е, че някои пациенти с нарушена имунна система, например защото са получили трансплантация на орган, не реагират толкова ефективно на ваксините срещу COVID-19.

Мене Пангалос, изпълнителен вицепрезидент на AstraZeneca заяви, че са необходими повече инструменти, за да се помогне на високорисковите, „които не са защитени адекватно от ваксините срещу COVID-19“.

Коронавирус в България: никъде другаде в ЕС хора не издъхват на стълбите пред болница | Новини и анализи от България | DW | 23.11.2020

DW

AstraZeneca каза, че над 75% от участниците в проучването са имали съпътстващи заболявания, което ги прави по-податливи на вируса.

AZD7442 използва моноклонални антитела, които имитират естествената защита на организма, за да се насочат към вируса.

AstraZeneca добави, че антителата са модифицирани, за да са по-дълготрайни, и потенциално биха могли да „позволят до 12 месеца защита от COVID-19 след еднократно приложение“.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *