Тойота поглъща Сузуки

Акио Тойода – собственик на Тойота, и 86-годишният Осаму Сузуки – шеф на Суцуки, дадоха съвместна пресконференция, на която обявиха „безпрецедентно споделяне на развитието на компаниите в областта на самокаращите се коли и моделите с ниска цена и приемане на предизвикателствата към автомобилите на въглевороди от страна на Силиконовата долина”.

 

 

Уолстрийт джърнал обаче подозира, че две неща стоят зад поглъщането на по-малкия приятел от страна най-големия производител на коли в света. Тойота иска да вземе 40% дял, който Сузуки има в Индия – единствената страна в Азия, където гигантът не е номер 1, но затова пък най-населената и с това най-перспективната на цялата планета.

Този пазар обаче е нискобюджетен и точно това беше причината миналата година конкурентният гигант Фолксваген, който имаше подобни намерения, да се откаже от своите 19,9% от капитала на Сузуки.

Причината бе, че скъпите технологии на немците не можаха икономически да паснат на бизнесмодела на Сузуки в Индия, а Тойота явно е намерила начин да вкара хайтек на ниски цени, информира 19min.bg. Според WSJ има и още нещо: Тойота вече купи основен пакет в Субару и Мазда и направи коалиция за нов електрически автомобил с БМВ. Цялата идея е да се смаже съпротивата на съюза Рено-Нисан, който пък пое контрола над Мицубиши. В момента Тойота пласира 10 млн., а Сузуки – 2 милиона коли годишно.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *