Токът и парното с 13% по-скъпи от 1 юли

С около 13 процента ще поскъпнат токът и парното от 1 юли, съобщиха от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. До края на седмицата комисията ще реши дали да отложи тримесечното отчитане на електромерите в Западна България.

На 26 юни енергийният регулатор ще реши с колко точно да поскъпнат токът и парното от 1 юли. Токът за бита ще поскъпне с 13,39 на сто, което е с 5 процента по-малко от поисканото от елктроразпределителните дружества увеличение, съобщи председателят на комисията Константин Шушулов. Увеличението за парното ще е с 1 процент по-ниско от поисканото 14 на сто повече от топлофикациите.

Шушулов е категоричен, че тримесечното отчитане на електромерите ще бъде отложено, като проверката на регулатора покаже нереално високи прогнозни сметки за ток на абонатите на „ЧЕЗ България”. Тримесечното отчитане беше въведено, за да се намалят цените на електроенергията, обясни Шушулов и добави, че премахването му зависи от мащаба на потребителското недоволство.

Междувременно Комисията обсъди поисканото увеличение в цената на природния газ. От доставчика „Булгаргаз” искат синьото гориво да поскъпне с 19,6 на сто, а от регулатора предлагат повишението да е едва 5,11 на сто. Изпълнителният директор на „Булгаргаз” Димитър Гогов обвини Комисията в непрозрачност и обяви, че дружеството ще натрупа общо 77 млн. лв. загуби за първите три тримесечия на годината.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *