Тол-системата ще стартира с намалени тарифи

Представители на превозвачите са поели ангажимент да осигурят всички условия тол системата да заработи от 1 март, съобщи Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи след срещата на бранша с премиера Бойко Борисов. Тол системата ще започне с намалените тарифи, предложени от бранша, каза министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова.Тол-системата ще стартира с намалени тарифи.

Резултат с изображение за тол система

Тарифите ще бъдат предоставени за обществено обсъждане в понеделник – 13 януари. Ще има тарифи за автомагистралите и първи клас пътища, втори клас пътища отпадат като таксуване, допълни тя. Общественото обсъждане ще продължи един месец, след което тарифата ще бъде приета от МС.
Представителите на бранша заявиха, че няма да протестират в понеделник, като уточниха, че протестът се отлага най-малко с три месеца, информира economynews.bg.
По думите на Аврамова до 1 март браншовите организации ще съдействат всяко едно пътно превозно средство над 3,5 тона, както и малките и големите автобуси, да бъдат оборудвани и готови със сключени договори, за да няма проблеми при пускането на системата от 1 март. Министърът информира, че реалната търговска експлоатация е за три месеца и през юни ще има нова среща, на която ще бъдат обсъдени приходите и при необходимост тарифите ще бъдат актуализирани. Според министъра на този етап има разминаване за размера на сумата, която може да се събере по тарифите, предложени от превозвачите, спрямо предложението на МС. По думите й браншовите организации смятат, че заложените 450 млн. лева приходи за 2020 г. ще се постигнат с намалената тарифа, но окончателният извод ще е през юни.Тол-системата ще стартира с намалени тарифи.

Резултат с изображение за тол система

Ако след три месеца търговска експлоатация на тол системата, приходите са такива, каквито се очакват, продължаваме да работим по този модел, допълни Арабаджиев. По думите му премиерът е разбрал аргументите на бранша и по отношение на обхвата и по предложението за тарифите.
Министърът Аврамова информира още, че тарифата е разбита както на класове пътища, така и на еврокласове транспортни средства. Конкретните цифри ще станат известни в понеделник.

Свързано изображение

Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи съобщи след срещата, че е било постигнато потвърждение за инкриминирането на нерегламентирания превоз, като премиерът е уверил, че това ща бъде направено във възможно най-кратки срокове. По отношение на единния орган за контрол също има разбирателство. По Закона за автомобилните превози и наредбата, която предстои да се промени по отношение на субсидирането на превозите, е постигнато съгласие, като работата започва още следващата седмица, каза Милтенова.

Също следващата седмица ще има среща по въпроса за еврофинансирането, като ще се търсят възможности браншът да бъде включен евентуално този програмен период и в следващия.
В отговор на въпрос министър Аврамова каза, че все още не е разпитвана за водната криза в Перник и допълни, че всички органи, оторизирани от държавата да правят проверка по случая „Перник“, са на терен и им се оказва максимално съдействие, като е предоставена цялата документация на ведомството по темата.БТА

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *