Топим се със скорост Човек/7 минути

Топим се като нация: четирима българи умират всеки ден от рак и от сърце. Това обяви директорът на Демографския институт, акад. Петър Иванов на пресконференция за наближаващата демографска катастрофа.

Топим се сериозно, защото според неговите изчисления, от преброените 6,8 млн. души население на България, 1,5 млн. са цигани, 800 хил. са турци. Българите са 4,5 млн. души и изчезват. Средната раждаемост при българките е много по-ниска в сравнение с тази на останалите водещи етноси. От 1956 до 2016 година са направени 6 млн. аборта. За 2016 година абортите са 27 хил., според статистиката, реалният брой е неизвестен, каза още директорът на Демографския институт.

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов обясни, че до 8 години България няма да е със същия етнически състав. Причината е, че от 2007 г. българите сме малцинство в групата на новородените – под 50%. „През 2025 г. родените през 2007 ще са пълнолетни. Ще имат активни и пасивни избирателни права. Процесът на подмяната на етническия състав се форсира от т.нар. бежански проблем“, обясни Костадинов.

Според акад. Петър Иванов България намалява с 80 хил. души всяка година. Разликата между родените и починалите е отрицателна. Тя е около 50 хил. души, по официална статистика. „България намалява с много повече от 50 хил. души“. Те пропускат да кажат, че освен отрицателния прираст има и емигранти, които променят населението, обясни директорът на Института по демография. „България е страната в света с най-бързо намаляващо и най-бързо изчезващо население. На всеки 7 минути страната намалява с по един човек и това продължава повече от 25 години. България изчезва“, посочи академикът.

Според него притеснение за тази демографска тенденция е изразено от Световната банка, Евростат и от Държавния департамент на САЩ. „Даже и от Южна Корея идваха в Русе да ме интервюират защо така бързо изчезва една европейска държава“, похвали се акад. Иванов. Твърдението, че България е на второ място по смъртност не е вярно. На първо място сме, обяви той и даде пример, че за 2016 година смъртността е 15,1 промила, което е най-високото място. Преди нас беше Лесото, сега сме на първо място по смъртност и на последно – по раждаемост, каза акад Иванов.

Според него сме най-болната нация не само в Европа, но и в света. На първо място сме по ракови заболявания. Всеки 15-ти българин е онкоболен, обяви той. Как ще сме 7,2 млн. души след като 6,8 млн. души е населението на България в този момент, запита реторично академикът-демограф. Той представи още едно разминаване в данните – според Националния статистически институт (НСИ) 64 900 са новородените. Според националната служба по раждането, новородените през 2016 г. са 61 014. „Възниква въпросът къде са тези 4 хил. деца – или има трафик на деца, които не знаем къде са, или някой в НСИ не си върши работата както трябва“, констатира акад. Петър Иванов.

Той обяви, че в България продължава подмяната на населението. Според НСИ 30-те хиляди души, които емигрират от България, са заместени от 21 241 имигранта за 2016 година. Какви са тези имигранти в България не се съобщава, коментира демографът и допълни: „Те са или араби или други мигранти. Общо взето не са с антропологическите характеристики на българския народ“, каза директорът на Демографския институт.

„България е в клинична демографска смърт. С тази ниска раждаемост и смъртност, по-висока от смъртността, където има война – вече е сякаш извън сметките за развитие на Европа. Подмяната на населението също е налице“, обясни акад. Иванов, директор на Демографския институт. „В България има 600 села без нито един жител. Има тенденция да се дават имоти без наем и там да се заселват определени персони. Никой от правителствата не се интересува кои са тези хора, защо се строят 2500 джамии в православна страна, където има само 1000 черкви. България се ислямизира, циганизира, намалява, изчезва – това е жестоката истина в областта на демографията, допълни акад. Петър Иванов.

Според Костадин Костадинов от ПП „Възраждане“ в страната има 5250 населени места – села и градове, от които в 600 села никой не живее.

Друг нюанс на демографската криза представи проф. Никола Алтънков от Калифорнийския университет. Според него да се говори за демография без икономика е невъзможно, без политика – безпредметно. Искаме ли да сме повече от 7 млн. или не, запита той и поясни, че циганите са по нашите земи от 17 век. Въпросът е искаме ли тези граждани да станат българи или отказваме, каза Алтънков. Според него интеграцията е възможна в продължение на 3 поколения, стига да я искаме, оптимист е преподавателя в калифорнийския университет.

Струва ми се, че повечето българи не искат много да се омесват с турци и с цигани – те да си живеят някак си, а пък ние да се увеличим, защото нашата нация е основала тази държава, – добре звучащи приказки, които до нищо не водят, смята Алтънков. Според него и без нашето желание интеграцията се случва. От нас зависи дали да я насърчаваме или да се отнасяме отрицателно към нея. Не може да решим един проблем, ако не го видим в цялата матрица и ако не знаем на къде вървим, каза Алтънков.

Притокът на хора не е лошо нещо. Така Канада от 6 млн. души станаха 35 млн. души. Подобна политика имат Австралия, САЩ – 11 млн. нелегални имигранти. От край време САЩ имат имиграционна политика, която настоява да бъде подхранвана от свежи сили и тази страна преуспява, заяви Алтънков.

За 27 години сме загубили 2 млн. души, обяви Костадинов. „Няма друг случай, в който държава да е загубила 1/3 от населението си без война, без катаклизъм“, заяви лидерът на ПП „Възраждане“.  Той даде за пример две мерки, които може да бъдат предприети за увеличаване на населението. Една от мерките е да приложим данъчни и икономически облекчения, както гърците. Те дадоха икономически статут на завръщащите се имигранти, каза Костадинов. Втората мярка – връщане на българи от историческата диаспора. Не говорим за българите от Бесарабия – това е българска историческа страна, засега не са заплашени от асимилация. Костадинов посочи шест държави от Централна Азия, където нашите сънародници са заплашени от асимилация. Колкото и да говорим за демография, този въпрос ще бъде решен от политиците. Единственото, което може да направим, е да дадем насоки. Решенията не принадлежат на нас, каза Алтънков.

 

Милен АТАНАСОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *