Топлофикация обмисля компенсациите?

„Топлофикация“ АД ще предложи на Столичния общински съвет да бъдат обезщетени всички, които са имали нарушено или спряно отопление над 48 часа.

„Авария от такъв характер не сме имали поне от 15-20 години“, заяви пред БНР инж. Любен Параланов, председател на Съвета на директорите на дружеството: „Основната причина, според мен, за получаване на тази авария е нарушаване целостта на една от основните артерии на топлопреносната мрежа, която захранва източните квартали на град София. Аз съм инженер и мога да кажа, че тази авария е в резултат на получаване на хидравличен удар. От какво се е получил хидравличният удар е въпрос, който тепърва трябва да преценим и оценим“.
Председателят на Съвета на директорите на „Топлофикация – София“ коментира и въпроса дали дружеството инвестира достатъчно в съоръженията, които притежава и стопанисва, така че такива аварии да не се получават: „Нашите усилия от 2012 година насам са насочени не толкова към тези артерии, главните стебла на топлопреносната мрежа, те са насочени основно към разпределителните мрежи – тези, които са около блоковите пространства, които не са ремонтирани повече от 30 години“.
Относно компенсациите инж. Параланов каза, че всички клиенти, които не са имали отопление, било то нарушено или изцяло, ще бъдат обезщетени въз основа на това, че те не са ползвали тази услуга, която трябваше да ползват: „Ние ще обезщетим всички наши клиенти, които не са имали отопление. За жителите на квартали, в които сме имали проблеми, които са установени в рамките на 48 часа, няма да има обезщетение“. Той съобщи още, че от „Топлофикация“ ще предложат на КЕВР по-висока цена на топлинната услуга.
От „Топлофикация“ уточниха, че няма нужда абонатите да подават изрично заявление, за да бъдат компенсирани за нарушената услуга.Във фактурите за февруари на засегнатите столичани ще има два допълнителни компонента – намаляване на дните, в които е имало топлоподаване през месеца и отделно компенсация за неудобството, обясни Боянов. Дружеството обаче тепърва ще изготвя методика, по която ще бъдат изчислени обезщетенията. Размерът на обезщетенията ще бъдe посочен на отделен ред в месечните съобщения за месец февруари, които абонатите ще получат след 15 март. Омбудсманът на „Топлофикация – София“ Деян Дянков обеща, че ще има проверка във всички засегнати абонатни станции и ще бъде установено колко време не е имало топлоподаване.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *