Топ 10 на градовете с най-много приходи от туристи

 

Снимки: Pixabay

Топ 10 на градовете в света с най-много приходи от туристи.От представеното неотдавна проучване на международната платежна компания Mastercard за градовете в света, които се определят освен като най-добри туристически дестинации, но и получават най-много приходи от туризъм, по окончателни данни за 2017 година, лидери са Дубай и Мека, информира infostock.bg.

 

За традиционния рейтинг Mastercard Global Destination Cities са проучени 162 дестинации. Ето и 10-те града с най-много приходи от туристи:

1. Дубай. Туристите са похарчили встолицата на Обединените арабски емирства 29,7 млрд. долара през 2017 г., като срединят разход на един турист се оценяват на 537 долара на ден.

Дубай е най-големият търговски, финансов и туристически център на Близкия изток. Скоростта на развитие на града е сравнима с този на китайския Шанхай. Една от най-големите забележителности на Дубай е небостъргачът Бурж Халифа (кулата на Халифа), който е най-високата сграда в света и наподобяват на изящен леден сталактит, който не само, че не се разтопява от парещото слънце на пустинята, а я озарява с все по-силен и отчетлив блясък. Небостъргачът беше официално открит на 4 януари 2010 г., а височината му е 828 метра и има 163 етажа.Топ 10 на градовете с най-много приходи от туристи.

2. Мека. Туристите са оставили в свещения град на мюсюлманите 18.45 млрд. долара или средно по 135 долара на ден. В центъра на Мека е главната и най-голямата джамия в света, Ал-Харам, в двора на която се намира основният храм на исляма – Кааба. През 2011 г. е построен най-масивният комплекс от кули и небостъргачи Абрадж ал-Беит, както и трета апо височина кула в света – Кралската кула, кято на върха си има най-големият и поставен най-високо в света.

3 Лондон. Английската столица отчита 17,45 млрд. долара приходи от туристи през 2017 г., или по 153 долара на ден. Един от най-важните сектори на икономиката в Лондон е туризмът с оборот от повече от 15 млрд. паунда годишно (19.50 млрд. долара). Лондон се посещава ежегодно от около 27 милиона туристи. Най-много ги привлича историческия център на града, създаден заедно с Уестминстър във викторианската епоха, а сред малкото сгради, оцелели след огромния пожар през 1666 г., е средновековната крепост Лондонската кулата и построеният през 19 век близо до нея мост със същото име Тауър Бридж.Топ 10 на градовете с най-много приходи от туристи.

4. Сингапур. Тук туристите са похарчили 17,02 млрд. долара или по 286 щатски долара на ден. Сингапур привлича туристи с екологична чистота и програми за опазване на културно-историческото наследство. Страната има една от най-ниските нива на престъпност в света. Тук английският е доминиращият сред четирите официални езика, което улеснява туристите да общуват с местните хора. Транспортът в Сингапур обхваща всички части на мегаполиса, както и на повечето региони на страната.

5. Банкок. Приходите от туристи възлизат на 16.36 млрд. долара или по 173 щатски долара на ден. Историческият център на Банкок е на остров Пхранакхон на река Чао Прая, а днешният мегаполис заема не само огромно пространство около устието на реката в Тайландския залив, но и още големи площи навътре в сушата. Центърът на острова е бившата кралска резиденция – великолепният Гранд Палас, заобиколен от четири страни със защитна стена с дължина 1900 метра. Храмът на изумрудения Буда се смята за най-свещеното място в Тайланд и един от най-красивите храмове. Китайска керамика, бронзови и железни орнаменти, цветни витражи, стенописи, статуи – всичко това привлича много туристи.

6. Ню Йорк. В най-големия американски град туристите са оставили 16.10 млрд. долара или средно по 147 долара на ден. Основните забележителности на града са разположени в Манхатън. Те включват исторически небостъргачи (Емпайър Стейт Билдинг“, „Крислър“), Рокфелер център, музеят „Арт Метрополитън“, Метрополитън опера, Музеят на Соломон Гугенхайм (живопис), Американски природонаучен музей, легендарният хотел „Челси“, щаб-квартирата на ООН, прочутият квартал Харлем.

7. Париж. Във френската столица приходите от туристи възлизат на 13 05 млрд. долара или средно по 301 долара на ден. Главният политически, икономически и културен център на Франция е след глобалните градове и един от световните финансови центрове. ЮНЕСКО и други международни организации са избрали Париж за своите централи. Историческият център разположен на най-големия остров на Сена. През втората половина на XIX век е претърпял радикална реконструкция. В предградията на Париж се намира и друга световна забележителност – дворецът и паркът Версай.

8. Палма де Майорка. В столицата на Балеарските острови туристите са похарчили 11,96 млрд. долара или по 220 долара на ден. Около 500 хиляди души на острова, повечето от тях се занимават с туризъм и това не е изненадващо – само летището обработва по 25 милиона пътници годишно. И още 1,5-2 милиона идват от фериботи и круизни кораби. За да се насладят на кристалните води и приказните пейзажи на Палма де Майорка, островът се посещава редовно от кралското семейство на Испания, звездите на спорта и шоу бизнеса също идват тук, за развлечение и почивка.

9. Токио. В столицата на Япония туристите са похарчили 11.91 млрд. долара, или по 154 долара на ден. Токио е модерен и космополитен град на небостъргачи, неонови светлини, магазини за електроника, големи търговски центрове и безброй барове и клубове. Града има и богата история и традиции, светилища и храмове, суши и юфка, обществени бани и риокани (къщи за гости), много музеи – от традиционни (културин и исторически) до необичайни (музей на паразитите).

10. Остров Пукет. Един от най-големите острови на Тайланд привлича много туристи, които през миналата година са оставили 10.46 млрд. долара или средно по 239 долара на ден. Пукет се намира край западното крайбрежие на Тайланд, в Андаманско море, близо до Индийския океан. С континенталната част та кралството е островът е свързан с три моста.Топ 10 на градовете в света с най-много приходи от туристи.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *