Топ 10 на най-иновативните университети в света

 

Снимки: Pixbay и сайтове на университети със свободен достъп

Топ 10 на най-иновативните университети в света.За четвърта поредна година Станфордският университет в САЩ е начело в класацията на „Ройтерс“ на най-иновативните университети в света. Висшите учебни заведения са подредени в зависимост от техния приноса за напредък в науката, изобретени нови технологии, регистрирани патенти и забележителни постижения на техни възпитаници за нови пазари и индустрии. Класацията е съставена в партньорство с консултантскака компания Clarivate Analytics и се основава на собствени данни и анализ на многобройни показатели, включително изследвания за последната една година.

Проучват се само университети в света, които са регистрирали 70 и повече патента пред Световната организация за интелектуална собственост през последните пет години. Това ограничава броя на пручваните университети, признават авторите на класацията, която в окончателен вид включва първите 100 университета в света.

Например лидрът от Станфорд има няколко много стойностни разработки в областта на изкуствения интелект, системи за камери за управление на автомобили и симулатори, прогнози за потенциални лекарствени взаимодействия, преди да бъдат тествани новите лекарства върху хората.

Прави впечатление, че няколко английски и азиатски висши училища са се изкачели в каласацията, но американските университети продължават да доминират. Осем от 10-те университета от миналата година запазват местата си в топ 10 в класацията на „Ройтерс“.

Геополитическите трусове и политическите промени също са фактор в класацията за тази година. В Европа несигурността около Brexit за Обединеното кралство вече се усеща и напливът към британските университети намалява. Германия добавя два университета към Глобалния Toп 100 през 2018 г., а регионалната класация на най-иновативните университети в Европа показва, че немските университети са най-много. В Азия китайските университети увеличават присъствието си сред първите 100, благодарение на новото правителство, което настоява за иновации и насърчаване на автори за нови патентни разработки.

Топ 10 на най-иновативните университети в света.

Като цяло Съединените щати продължават да доминират в класацията с 46 университети; следват Германия и Япония с по 9 университета; Южна Корея има 8; Китай, Франция и Обединеното кралство с по 5; Швейцария с 3; Белгия, Канада, Израел и Холандия имат по 2, а Дания и Сингапур по 1. Български университет не е намерил място в първите 100, информира infostock.bg .

По континентален признак подреждането е следното: Северна Америка (48 университета), Европа (27), Азия (24), Близък изток (1). В първите 100 университета в света няма от Африка, Южна Америка и Океания.

Независимо къде се намират в класацията, самият факт, че са попаднали сред 100-те най-иновативни университети в света, означава, че те правят оригинални изследвания, създават приложни технологии и стимулират световната икономика.

Ето и Топ 10 от класацията на „Ройтерс“:

1. Станфордски университет, САЩ. За четвърта поредна година основаният на 1 октомври 1891 година в Станфорд, окръг Санта Клара, щата Калифорния, заема първото място, тъй като негови студенти и преподаватели постоянно произвеждат нови патенти и разработват изследвания, които се ползват от целия свят. Последните изследвания са в областта на изкуствения интелект. Напровер членовете на катедрата по електротехника са представили AI система за камери, която анализира изображенията по-бързо и с по-малко енергия, отколкото досегашните системи. Работата може да доведе до ново поколение интелигентни камери в автономните автомобили, в системи за наблюдение и в медицински устройства.

Сред завършилите унивеститета личат имената на: Рийд Хейстингс, създателят на Netflix; Фил Найт, основател и главният изпълнителен директор на американския концерн Nike; Лари Пейдж, съосновател и главният изпълнителен директор на Google; Питър Тийл, основател и изпълнителен директор на PayPal, автор на книги в областта на бизнеса, ной-зевстната откоито е „От нула към едно“.

2. Масачузетски технологичен институт (МИТ), САЩ. Базираният в Кеймбридж (предградие на Бостън), щата Масачузетс, висш институт за чътвърта година е на второ място. отчасти защото неговите изследователи подават повече заявки за патенти, отколкото всеки друг независим университет.

През юли 2018 г. изследователите на МИТ в котедрата по химическо инженерство разкриха, че са създали най-малките роботи, които могат да се ориентират своята среда, да съхраняват данни и да правят независими изчисления. Малките роботи могат да бъдат лесно внесени в различни системи, вкл. газопреностата, и дори в човешкия храносмилателен тракт, за да извършват диагностични тестове. Месец по-късно, през август 2018 г., бе с ъобщено, че космическият гигант Boeing ще стане първият основен наемател в ново изследователско съоръжение, изградено като част от инициативата Kendall Square на университета.

Сред известните имена, които са завършили МИТ: Колин Ейндъж, съосновател и изпълнителен директор на iRobot Corp.; физикът Ричард Файнман, носител на Нобелова награда през 1965 година; Чарлз Кох, бизнесмен и филантроп, 12-ият най-богат човек в света, според последната красация на сп. „Форбс“; Джон Тайн, бакер.

3. Харвардски университет, САЩ. Основан е през 1636 година и е най-старото висше учебно заведение в САЩ. В класацията на „Ротерс“ за четвърта година е на трето място. През учебната 2017 година са реализирани споносорирани изследваниуя на обща стойност 868 млн. долара, от които над 45 млн. долара от корпоративни дарители. През юни 2018 г. беше съобщено, че изследователи от университетското училище по инженерство и приложни науки с аразработили „хлебарка робот“, която може да ходи по суша, на повърхността на водата или под водата, като използва четири многофункционални подложки за краката си.

Сред известните имена, които са задършили Харвардския университет са: Стив Балмър, бивш главен изпълнителен директор на Microsoft, и настоящсобственик на баскетболния отбор собственик на Лос Анджелис Клипърс от Националната баскетболна асоциация на САЩ; Лойд Бланкфейн, инвестиционен банкер, председател на Съвета на директорите и главен изпълнителен директор на Goldman Sachs; Съмнър Редстоун, собственик и почетен председател на телевизионната компания CBS и медийната корпорация Viacom; Ронялд (Рон) Саргет, бивш изпълнителен директор на най-голямата компания за недвижими имоти в САЩ Staples Inc.

4. Пенсилвански университет, САЩ. Основаният през 1740 година от един от обащите-основатели на САЩ Бенджамин Франклин е частен университет и заема четвърто място в класацията за втора поредна година. В началот на годината стана ясно, че за 2018 г. е осигурен бюджет от 966 млн. долара за научни изследвания и патенти. Лекарите от висшето медицинско училище към университета наскоро завършиха опитите си с животни за ново лекарство срещу наркотичната зависимост, и се очаква скоро да започната изпитанията и върху хора. Постижението им се определя като едно от водещите зца годината. През юли 2018 г. Пенсиланския университет скрючи договор за сътрудничество с химическия гигант Johnson & Johnson, за разкирване на съвместен център за иновации. Заетите в него учени ще се фокусират върху разработването на нови медицински изделия, фармацевтични продукти, потребителски, свързани със здравето, технологии. През 2017 г. учените на университета започнаха тестови изпатияна на нова ваксина срещу смъртоносния вирус „Ебола“.

Сред известните имена, които са задършили университета в Пенсилвания са: сегашния президент на САЩ Доналд Тръмп, съоснователят и дълготодишен главен изпълнителен диретктор на MacAndrews & Forbes Incorporated.

5. Вашингтонски унивеститет, САЩ. Заемащият петото място в класацията е на най-восако позиция сред държавните университети, който е основан през 1861 година. Зотава и получава от държавата повече финансиране за научни изследвания от всеки друг публичен университет в САЩ, като общо за 20 години Вашингтонският университет е получил 1.62 млрд. долара, като най-голяма е била сумата за фискалната 2017 година. Последните проучвания с голям практически ефект, публикувани в списание Science, са свързани с популациите от насекоми, които бързо се размножават заради затопрянето на климата, от което се увеличават световните загуби на ориз, царевица и пшеница – с 10 до 25 процента за всеки градус по Целзий над норамалната за съответния сезон температура.

С дарение от фондацията „Бил и Мелинда Гейтс“ от 110 млн. долара, в университета се изгражда Център с изследователски лаборатории и аудитория с 250 места, кйто се очаква да бъде завършен през януари 2019 г. Това ще позволи на университета да удвои броя на студентите по компютърни и други инженерни науки.

Сред известните имена, които са завършили университета във Вашингтон са: Д-р Уилям Х. Фьог, епидемиолог, професор по международно здравеопазване, работи в успешната кампания за изкореняване на едра шарка през 70-те години; Бони Дънбър, американска астронавтка, участвала в пет полета в космоса; Даниел Еванс, губернатор на щата Вашингтон от 1965 г., с три последователни мандата, признат за „един от десетте изключителни управители на 20-ти век“ (изследване на университета в Мичиган, 1981).

6. Тексаски университет, САЩ. Състои се от осем държавни университета и шест здравни центъра в щата Тексас. В комплекса всяка година се обучават повече от 230 000 студенти, получават се почти 70% от всички научни фондове, отпускани на публични учебни заведения в Тексас всяка година, а годишните разходи за научни изследвания надхвърлят 2,7 млрд. долара, от които 641 млн. долара са от частни дарители и източници. Седем негови възпитаници са лауреата на Нобелова награда.

През август 2018 г. Националната научна фондация обяви, че ще отпусне 60 млн. долара на Тексаския университет в Остин, за да изгради нов суперкомпютър, който ще бъде най-бързият, известен като Frontera. Супер машината ще започне да работи през 2019 г. и ще бъде използван от изследователи във всички области на науката.

Сред известните имена, които са завършили Тексакския университет, са: Майкъл Дел, оснвател и главен изпълнителен директор на Dell Technologies; Гари Кели, председател на брода и главен изпълнителен директор на авиокомпанията Southwest Airlines; генерал Томи Франс, ветеран от виетнамската война с много държавни награди, бил ръководител на американските военни подразделения в Германия по време на Студената война и в демилитаризираната зона между двете Кореи.

7. Льовенски католически университет, Белгия. Haй-гoлeмият и нaй-cтapият yнивepcитeт в Бeлгия e ocнoвaн пpeз 1425 гoдинa oт пaпa Mapтин V. Πeт гoдини cлeд cъздaвaнeтo нa oбщooбpaзoвaтeлнoтo yчилищe, пaпa Юджийн ІV, oтĸpивa тyĸ тeoлoгичecĸия фaĸyлтeт, ĸoйтo дoнacя нaй-гoлямaтa cлaвa нa yнивepcитeтa. През 1968 година университетът се разделя на две на езиков принцип – в Льовен обучението продължава на нидерландски език, а френскоезичната част е преместена в Отини-Лувен ла Ньов. През фискалната 2016 година общите разходи на университета за научни изследвания надхвърлят 460 милиона евро. Едно от последните научни постижения е разработеният от катедрите по мехатроника, бионика и сензори „лабораторен чип“, който може лесно и точно да диагностицира дали изследваният е носител на вируси, вкл. и на СПИН.

Сред известните имена, които са завършили Льовенския католически университет, са: Пол Бюлке, президент на производителя на храни, напитки и здравословни хранителни продукти Nestle; Херман Ван Ромпой, бивш премиер на Белгия и председател на Европейския Съвет; Жорж Льометър, белгийски католически свещеник, почетен архиерей и професор по физика и астрономия, през 1927 г. развива свята теория за Големия взрив за произхода на Вселената, която той нарича хипотеза за първичния атом.

8. Кралски колеж, Лондон. Основан е през 1829 г. от крал Джордж IV и Артър Уелсли, херцог на Уелингтън. В него се преподава в девет научни направления, разположени в пет отделни кампуса. От юли 2007 година е напълно е фокусиран върху четирите основни дисциплини: наука, инженерство, медицина и бизнес. Изследователи от Кралския колеж наскоро обявиха партньорството си с фармацевтичната компания Evgen Pharma, за да тестват синтетичен вариант на sulforaphane, полезно лекарство за борба с рака на гърдата и някои видове инсулт. Корпоративни партньори са Shell и Qatar Petroleum, които финансират изследвания и разработки на по-чисти методи добив и преработка на петрол и газ. Десет преподаватели, изследователи и завършили колежа са носители на Нобелова награда.

Сред известните имена, които са завършили Кралския колеж в Лондон, са: Алън Хауърд, съосновател на британския хедж фонд Brevan Howard, инвестиционните дружества Eagle Seven и Susquehanna, както и M12 – групата за рисков капитал на „Майкрософт“, която помага за развитието на облачната технология; Кирус Мистри, бивш президент на индийската Tata Steel; писателите Джон Кийтс, Томас Харди, Вирджиния Улф, Съмърсет Моъм, Артър Кларк.

9. Университет на Северна Каролина в Чапъл Хил, САЩ. Основане е през 1776 г. и е първият държавен университет в САЩ. През февруари 2018 г. имуннолозите от университета съобщиха, че са открили как може да бъдат атакувани имунни клетки, предизвикващи мозъчни тумори. Изследванията, проведени в сътрудничество с Институт за научни изследвания в Милано, са открили лечение за лекуване на глиобластома, най-смъртоносния тип мозъчен тумор, който обикновено причинява смърт за по-малко от година и половина. Други изследователи си сътрудничат с IBM, за да използват супер компютъра Watson при прегледа на пациенти с онкологични заболявания, за да могат лекарите да вземат по-бърз и по-добри решения за лечение. Последното откритие на учени от университета на Северна Каролина, че промяната на начина на живот за 16 седмици позволява значително да се намали приемът на лекарства срещу високо артериално налягане. Това допринася за намаляване на риска от инфаркт и инсулт и удължава живота.

Сред известните личности, които са завършили Университета на Северна Каролина, са: Франсис Колинс, лекар генетик, председател на Националните институти по здравеопазване на САЩ, най-големият изследователки център с богат спектър от клинични изследвания; Ан Ливермон, бивш вицепрезидент на Hewlett-Packard, а в момента председател на борда на директорите на Qualcomm Inc., американска мултинационална компания за полупроводникови и телекомуникационни технологии; Джеймс Полк, 11-ият президент на САЩ, като мандатът му се запомня с най-голямото разширяване на границите на САЩ преди Американската гражданска война.

10. Университет Вандербилт, САЩ. Основан е през 1873 година с дарение от 1 млн. долара от корабостроителния предприемач Корнелиус Вандербилт. Днес частното висше учебно заведение включва 10 училища и около 120 интердисциплинарни центрове и институти. Сред неговите студенти и преподаватели са шест носители на Нобелова награда. През фискалната 2017 г. общите разходи на университета за научни изследвания са били 237.3 млн. долара, а спонсорираните научни и проектни награди възлизат на 230 млн. долара.

Последните изследвания, за които се съобщава, могат да доведат до революция в изграждането на твърди батерии. Учените от университета Вандербилд заменят запалимите органични електролити в литиево-йонни батерии с незапалим керамичен електролит, известен като гарнет. Твърдите батерии, произведени по тази технология са по-безопасни, по-евтини и с по-високи енергийни възможности.

Сред известните личности, които са завършили Университет Вандербилт, са: Ал Гор, вицепрезидент на Бил Клинтън, преподавател, бизнесмен и природозащитник, лауреат на Нобелова награда за мир през 2007 година; Мухамад Юнус, бангладешки банкер и учен, носител на Нобелова награда за мир през 2006 година; Aндрю Ламар Александър младши, сенатор републиканец от Тенеси, трети мандат, бивш държавен секретар на образованието.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *