Топ 10 на най-щедрите страни в света

Благотворителността няма смисъл, ако гледаме на икономическата система единствено като един безкраен начин за забогатяване. Трябва ли обаче да се разглежда икономиката само по този начин? Експерти от фондацията Charities Aid Foundation са направили класация на най-щедрите страни, където хората не се страхуват да се разделят с парите си, за да помогнат на нуждаещите се. Може би подреждането не съответства на растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) на определената държава, но пък щедростта макар да не е признак за благополучие, е доказателство за увереността на силата на хората да са съпричастни с несгодите на другите.

10. Шри Ланка

Изненадващо, но природни бедствия повишиха интереса на гражданите на Шри Ланка за благотворителност. В момента островната държава се нарежда на второ място сред развиващите се страни по отношение на броя на хората, желаещи да дарят своето време и пари за благото на другите. 45% от живеещите в Шри Ланка дават пари за благотворителност, 46 на сто работят като доброволци, за да помагат на нуждаещите се. Като пример от миналата година е благотворителната програма за изграждане на кладенци в области, където има недостиг на вода.

9. Катар

Само 19% от гражданите на Катар са готови да станат доброволци, но останалите цифри от анкетата изглеждат много впечатляващи. 60% от населението дава пари за благотворителност, а 73 на сто от анкетираните са отговорили, че на драго сърце ще помогнат на непознати. Експерти посочват, че подобни настроения могат да послужат като доказателство за здравословното състояние на обществото. В този случай от Charities Aid Foundation обобщават, че традициите на арабския свят служат за благото на Катар.

8. Холандия

39% от холандците са готови да сътрудничат на благотворителни организации и да посветят времето си на тях. 57 на сто от анкетираните казват, че през годината са помогнали на непознат. 69% от гражданите на страната са г ада се раздели с парите си, за да се нахранят сиромасите. По този показател Холандия е втората страна в света, където има дори традиция веднъж годишно хората да заделят средства за благотворителност. Дори криза не удари по щедростта на холандците. В периода 2010-2011 г. обемът на даренията се увеличил

7. Австралия

Да се живее в Австралия е скъпо, но това не пречи на австралийците всяка година да увеличават разходите си за благотворителност. От 2010 г. досега обемът на тези средства се е увеличил с 11%. През 2013 г. австралийците са изразходвали за благотворителност $291 млн. В страната има 45 000 неправителствени и благотворителни организации, като 67% от австралийците са готови да им даде пари, 34% да работят като доброволци, 64% да помогнат на непознати.

6. Великобритания

Великобритания е една от най-щедрите страни в Европа, като отстъпва само на Ирландия. 67% от британците са предоставяли пари за благотворителност. В Обединеното кралство оперира Oxfam – международна асоциация от 17 организации, които работят в повече от 90 страни по целия свят. 65 на сто от британците са готови да помогнат на непознат, 29% не биха имал нищо против да работят като доброволци.

5. Ирландия

Ирландия изпреварва по щедрост Великобритания. В продължение на три поредни години, тя остава водещата на Стария свят по отношение на благотворителността. 70% от населението е склонно редовно да дава пари за благотворителност. 37% работят като доброволци, като напоследък този процент нараства. 63% нямат никакво колебание да помогнат на непознати. Експерти смятат, че решаваща е ролята на католическата църква, която насърчава хората за благотворителност. Финансовата криза не е променила навиците на ирландците.

4. Нова Зеландия

Нова Зеландия е една от най-гостоприемните страни в света. Оказва се, че тя е и сред най-щедрите. 67% от гражданите на държавата са готови да помогнат на непознат, 67% харчат пари за благотворителност, а 40% са готови да работят като доброволци. През последните години бързо нараства броят на доброволци сред младежите. Малобройното население на Нова Зеландия, който е само 4,5 милиона души, много бързо се организира за събиране на пари, ако е необходимо. За по-малко от месец бяха събрани $ 1,4 млн. за борба с последиците от тайфуна Хаят в края на миналата година.

3. Мианмар

Мианмар заема първо място в света по щедрост сред развиващите се страни. 85% от жителите на държавата са дарявали пари за благотворителност. По този показател Мианмар изпреварва всички държави в света. Будизмът оказва огромно влияние за разгръщане на кампании за събиране на дарения. 43% от гражданите на страната са готови да работят като доброволци. През 2008 г., когато циклонът Наргис удари страната и отне живота на 140 000 души, доброволците бяха много повече.

2. Канада

Гражданите на студена Канада не са лишени от душевна топлина. 68% от канадците отделят пари за благотворителни организации, 64 на сто са готови да помогнат на непознати. 42% са готови да работят като доброволци, за да помогнат на нуждаещите се. И въпреки че през последните години интересът към благотворителност, според канадски източници, в известна степен намалява, страната все още е на върха на класацията по щедрост.

1. САЩ

Америка води класацията на най-щедрите държави. 77% от гражданите на САЩ са готови по всяко време да помогне на непознат, 62% редовно изпращат пари на благотворителни организации, а 45% са готови да работят или са работили като доброволци. От пето място през 2012 г. САЩ се изкачи на върха в класацията на Charities Aid Foundation. Експертите отдават този успех на усилията на властите постоянно да призовават хората да дарят повече пари. Роля оказва и религията, както и американската традиция, още повече, че САЩ е една от най-богатите страни в света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *