Еврото се срина след италианското „не“

Еврото се обезцени рязко спрямо останалите основни валути, след като италианците отхвърлиха със значително мнозинство предложените конституционни промени.

След новината за неуспешния референдум еврото беше подложено на първоначален солиден натиск от продажби, като в началото на днешната азиатска търговия единната валута се обезцени с 1,4% към 21-месечно дъно от 1,0504 долара – най-ниско ниво от 16-и март 2015 година и недалеч от нейното многогодишно дъно около 1,0462 нивото, което беше ударено в началото на март миналата година, когато ЕЦБ обяви мащабни стимулиращи парични и лихвени политики, съобщи БНР.
От гласувалите около 70% италианци, близо 60% казаха „не“ на вчерашния референдум, докато едва 40% подкрепиха предложените от италианските власти конституционни промени. Това принуди премиера на страната Матео Ренци да подаде оставка, хвърляйки третата по сила икономика в еврозоната в политическа криза. Това доведе до опасения за допълнителна нестабилност в целия регион и до притеснения относно процеса на укрепване на слабия банков сектор в Италия.
Еврото се понижи до четири и половина месечно дъно от 0,8304 британски лири и до двуседмични дъна от 1,0693 швейцарски франка и от 118,69 японски йени. Последва париране на голяма част от първоначалните загуби, тъй като отрицателният вот на референдума в Италия не беше изненада на фона на серията проучвания на общественото мнение преди самото гласуване и факта, че последвалата оставка на Марио Ренци сякаш вече беше „отработена“ от участниците на финансовите пазари.
В началото на европейската търговия еврото отскочи обратно към 1,0600 долара, към 0,8350 паунда, към 1,0740 франка и към 120,70 йени, но като цяло се очаква да продължи да се търгува под натиск, докато не се проясни политическата картина в Италия.
Лихвите по 10-годишните държавни облигации скочиха днес сутринта след „не“-то на референдума в страната. Малко след откриването на вторичния пазар, където се разменят вече емитираните държавни дългови книжа, лихвата по 10-годишните облигации на Италия достигна 2,027 на сто спрямо 1,902 на сто в петък вечерта.  Това е сигнал, че инвеститорите искат да се освободят от тези книжа, коментира анализатор на пазара.
Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *