Трайков: Няма да има режим на тока дори при стачка в „Мини Марица-изток“

Това заяви в сутрешния блок на БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.  Той заяви, че цени труда на миньорите, но според него те нямат основания за протести. По думите на Трайков обаче нарастването на печалбата в мините далеч не е високо.  Тази година печалбата се очаква да бъде около 19-20 млн. лв., миналата година беше 8,5 млн. лв., съобщи министърът. През 2009 г. тя е била 3,5 млн.
За компания с капитал и приходи от 500 млн. печалба от 20 млн. не е толкова огромно нещо, комeнтира още Трайков.Според него стъпките на синдикатите от „Мини Марица-изток“ да станат от масата за преговорите е трудно обяснима.
Той каза, че е разговарял и с д-р Константин Тренчев, и с Пламен Димитров, и позицията и на двамата е била по-отговорна и разумна, отколкото на един, двама или трима синдикални лидери.  Няма основание за стачка и това ще бъда много неинтелигентна стъпка, обясни министърът.
Катастрофичните сценарии за  икономиката ни през 2012-та ще бъдат избегнати, въпреки че са възможни, смята Трайков.  Убеден съм, че факторите в Европа, от които зависи избягването на катастрофа, ще вземат правилните стъпки и вече ги виждаме, заяви Трайков. Аз съм привърженик на умерено оптимистичните сценарии, заяви той.
Идеята за нов реактор на площадката на „Козлодуй“ е най-разумното нещо,  което може да се направи, за мен не е логично да изберем „Белене“, каза още министърът.  Трайков даде за пример Франция, където по думите му политиката е да се строят нови мощности само на съществуващи площадки, където вече има персонал и инфраструктура.  „Козлодуй“ е най-доброто място за АЕЦ в България, дори и само заради сеизмичните си характеристики, заяви Трайков.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *