Трайков поиска оставката на шефката на ”Слънчев бряг”

Това съобщи самият той по време на парламентарния контрол, където отговаряше на въпрос по повод кризата с блокираните руски туристи, възникнала заради неуредените финансови отношения между „Алма тур“ и „България Ер“.
Пенко Атанасов от БСП попита Трайков няма ли конфликт на интереси в предприятието „Слънчев бряг” АД, след назначението на Михалева, която преди това беше част от ръководството на „Алма тур”.
„Поисках оставката на Мария Михалева, защото в случая това създава конфликт на интереси и напрежение в бранша, което изкривява пазара“, призна в отговора си Трайков, цитиран от „Фокус“. Той добави, че тя ще може да продължи работата си в „Алма тур”, въпреки че е работела добре в „Слънчев бряг” АД”, в което държавата има основен дял*.
Депутатът от левицата Румен Петков обаче го репликира с думите, че е констатирал конфликт на интереси с 2 години закъснение. „Но като се има предвид бързината на мисловния процес при него, това е нормален период. БСП не е виждала по-ярко некадърие, по-тежка некомпетентност от действията на министерството”, добави Петков.
Трайков обаче заяви: „Случилото се ще се отрази на имиджа на страната ни, особено след активните мероприятия отляво. Самите туристи и представители на руските институции обаче оцениха високо намесата на държавата и на българските хотелиери”. Той изтъкна, че преди няколко години фалирал английски туроператор е оставил над 12 000 туристи в Турция и тогава никой не е очаквал от турското правителство да решава проблема. Министърът добави, че броят на руските туристи у нас е нараснал с 21% през 2011 г., в сравнение с 2010 г.
Междувременно стана ясно, че кризата с руските туристи е на път да се разрази с нова сила. Въпреки че тази сутрин бе осигурен полет до Москва на част от тях, чиято почивка изтече сега, други двна полета от Бургас за Санкт Петербург бяха анулирани заради финансовия спор между „България ер“ и туроператора „Алма тур“.
На въпрос дали се предвиждат други полети на правителствения самолет, който да извози туристи, Трайков отговори, че ситуацията се развива според пазарните механизми и се наблюдава постоянно, защото е много динамична. „Ако имаме хуманитарна ситуация, сме готови да реагираме, но случаят сега не е такъв”, каза министърът и подчерта, че такива ситуации се случват непрекъснато и не само в България.
Той допълни, че ако български турист попадне в същата ситуация, той би трябвало да се обади на асистиращата компания, която работи със съответния застраховател. „В договорите на руските туристи обаче няма клауза за асистанс компания и те трябва първо да си купят билети, а след това да поискат възстановяване на сумата от руския туроператор. Той на свой ред трябва да ги покрие от застраховката”, поясни Трайков.
Вчера между министъра и БСП се разигра скандал в парламента, след като от партията поискаха неговата оставка и тази на заместника му Иво Маринов заради скандала.
*Държавата държи 75% в „Слънчев бряг“ АД, 10% от акциите са собственост на „Слънчев бряг холдинг“, 3% – на „Слънчев бряг туризъм“, останалите 12% държат други миноритарни акционери.

Финаянси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *