Трайков: Цветанов ми поиска оставката без мотиви

Това заяви икономическият министър в оставка Трайчо Трайков пред журналисти в парламента.
Той обясни, че снощи, веднага след завръщането на делегацията от Катар, оставката му била поискана от вицепремиера Цветан Цветанов, предаде БТА. „Това не беше необходимо, защото премиерът можеше всеки момент да ми каже, че вече нямам доверието му, и аз щях да я подам без никакъв проблем. Затова, въпреки тези странни обстоятелства, сега отивам в Министерски съвет, да я подам“, каза още Трайков, който уточни, че е дошъл в Народното събрание, където днес има парламентарен контрол, от уважение към журналистите и гражданите, и носи оставката си. Снощи обаче от ГЕРБ съобщиха, че на извънредно заседание Изпълнителната комисия на партията е приела депозираните оставки на Трайков и на здравния министър Стефан Константинов. По-късно от МС пък заявиха, че оставките са приети от Бойко Борисов и той ще предложи на парламента нови министри. „Мотиви не ми бяха посочени, освен с половин уста, за конфузната случка в Катар (проваленият бизнес форум – б.р.), което е нелепо. Според мен истинските причини за отстраняването ми рано или късно ще станат известни на хората. Може и да греша. Гледах интервюто на министър-председателя, той каза някои неща, които ако се случат по този начин, значи греша.  Но ако АЕЦ „Белене” се осъществи при сегашните условия, значи не греша. Ако до края на месеца не бъдат променени цените на газа по сегашните доставки с 10-15%, значи не греша”, каза още министърът, цитиран от „Фокус“. „Мотивите са лични – това е, с което премиерът ни е запознал“, каза обаче лаконично самият Цветанов днес. „Изпитвам уважение към Трайчо Трайков“, добави той, но не пропусна да отбележи, че бизнес форумът в Катар „имаше недотам добра организация и е отговорност и на икономическия министър, не само на външния“. Все пак Цветанов заяви, че изпитва уважение към Трайков и добави, че въпреки, че това не е мотив един министър да подаде оставка. „Тъмните съмнителни кръгове, които аз наричам „енергиен октопод“, се намесиха и отстраниха Трайков“, каза по-рано лидерът на СДС Мартин Димитров. „Той потвърди нашите сметки, че проектът ( „Белене“) би струвал около 10 милиарда евро, и е първият министър, който е признал това нещо“, каза още синият депутат. Лидерът на ДСБ Иван Костов пък коментира, че до 15 дни ще стане ясно кой е сменил Трайков.

Премиерът Бойко Борисов вече обяви наследника на Трайков – досегашния му заместник Делян Добрев.  „Ако действително моят наследник е Делян Добрев, тъй като снощи той искаше да напусне заедно с мен, но ако е приел, както казва министър-председателят, аз ще се радвам, той може да се справи“, каза Трайков, цитиран от БГНЕС, и изтъкна, че тази година предстои да се случат много важни проекти, като например междусистемни връзки – българо-румънската, българо-гръцката и българо-турската. „Делян Добрев има прекрасна комуникация с парламента и натрупа опит в министерството. Във всички горещи моменти, където го пращах, тъй като министърът пътуваше много, и в „Марица“ (Мини „Марица-Изток“ – б.р.) по време на протестите, и по време на наводненията, и в „Горубсо” се справяше много добре“, аргументира по-късно назначението Борисов и препоръча на Добрев „по-малко да пътуваш и да се печеш”. По-рано той каза, че докато в Катар се провалял бизнес форумът, Трайков се печал на плажа. По думите на Борисов като задачи пред него стоят как да бъде подпомогнат малкият и средният бизнес и да бъде повдигнат икономическият растеж, с които „сме много изостанали“.

Точно преди една година Трайчо Трайков влезе в задочен спор с Цветан Цветанов, след като заяви, че „Лукойл“ държат необосновано високи цени. Стигна се и до конфликт с шефа на компанията Валентин Златев, след което вицепремиерът заяви на правителствено заседание, че „тия акции трябва да се обсъждат предварително“ и че целият шум трябва да приключи възможно най-бързо. В спора се намеси Бойко Борисов, който разкритикува Трайков и заяви, че изказванията му са неоснователни.   Днес премиерът отрече оставката на Трайчо Трайков да е свързана с противоречията му с „Лукойл”. „Абсолютни глупости, това беше преди година и половина“, заяви Борисов и изтъкна, че финансовият министър Симеон Дянков отне лиценза на рафинерията заради непоставените уреди за отчитане на гориво.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *