Трайчо Трайков: Има индикации за съществуването на картел при пазара на горива

КЗК даде на засегнатите компании известно време, за да дадат допълнителна информация. Не е ясно каква е информацията, която е дадена, но тя очевидно е дала основание на КЗК да заключи, че няма нищо такова и очите ни лъжат. Това каза бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в предаването „Нещо повече“.
Важно е доколко е възможна конкуренцията от по-евтини вноски горива, тъй като фактите показват, че от европейските страни има 8, които са с по-евтин дизел от България, като се елиминира влиянието на ДДС, което е различно за различните страни. Измежду тях са Австрия, Люксембург, Полша, Латвия, Румъния, Словения, Литва, Естония, т.е. все страни, които имат по-високи производствени разходи от нас и ако имат този по-евтин дизел, който е наличен в тези страни, той по някаква причина не стига в България. Тук задачата на КЗК е да види дали наистина функционират тези правила и ако се получава изкривяване, каквото очевидно се получава, защо не функционират, каза Трайков.
Причините евтините горива да не стигат до България може да са две, каза бившият министър. Единият начин е да им се пречи административно, а другата причина би могла да бъде в случай, че евтините горива влизат в страната, търговците да завишават маржовете си, така да се изравнят с цената на най-скъпия производител.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *