Тракийските обекти може да станат гръбнак на културно-историческия туризъм

Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в Старосел, откъдето вчера стартира обиколката му на паметници на тракийското културно-историческо наследство.
В събота той видя култовия храм в Старосел, гробницата на Севт III (Голяма Косматка) и историческия музей в Казанлък. За днес е планирано посещение в историческите комплекси Татул и Перперикон, Карановската селищна могила и Източната могила край Нова Загора, а в понеделник ще зареже лозята на „Едуардо Миролио“ в село Еленово.
В момента има няколко източника на финансиране за туризма, които са към бюджетите в различни министерства и с които се работи „на парче“. Има средства от бюджета и по оперативни програми в министерствата на икономиката, на финансите, на културата, в министерството на регионалното развитие по ОПРР, както и по ОП „Развитие на човешките ресурси“.
„Искаме да използваме пълноценно този ресурс, като въведем общ интегриран подход, който да следва приоритетите на държавната политика в туризма и който ще заложим в стратегията за развитие на сектора“, подчерта министър Трайков. По думите му устойчивият начин за развитие на туризма е свързан с прилагането на стратегия и приоритети, които държавата да намери начини да развива ефективно. Заслужава си през следващия програмен период от 2014 година да се борим за отделна оперативна програма за туризъм, каза още министърът.
„Тракийската тема е основна за България, защото е нещо, което ни отличава и ни прави уникални. Смятам, че си заслужава да я развием в рамките на този мандат, защото имаме уникални обекти сред красива природа, разположени из цялата страна. Те могат да бъдат гръбнакът на културно-историческия ни туризъм, покрай който да се развиват и другите алтернативни видове туризъм – винен, поклоннически, селски ,СПА и други, подчерта министърът. През май тази година (около Празника на розата), МИЕТ ще организира специален журналистически тур по тракийските светилища на България, за които ще бъдат поканени чуждестранни журналисти от държавите, които са целеви пазари за българския туризъм“, обясни министър Трайков.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *