„Тракия икономическа зона“ е привлякла над 1,5 млрд. евро инвестиции

„Тракия икономическа зона“ досега е привлякла над 1,5 млрд. евро инвестиции и е създала над 30 хил. работни места. Около 140 са инвестиралите в региона компании. Това каза в предаването “Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria председателят на клъстер „Тракия икономическа зона“ инж. Пламен Панчев.

„В момента инвеститорският интерес е доста силен. От началото на годината сме в преговори с 4 сериозни компании“, разкри той. И допълни, че процесът от заявяването на интерес до конкретните стъпки за реализация трае около година.

С развитието на „Тракия икономическа зона“ Пловдив се превърна в един от най-големите индустриални центрове у нас. Тази година се навършиха 20 години от отварянето на първия завод в икономическата зона.

Панчев припомни, че „Тракия икономическа зона” представлява обединение на девет общини и два клъстъра. „Всички тези зони, малки общини, ползват потенциала на Пловдив – учебните заведения, университетите, кадрите, административния опит… голяма част от работещите в индустриалната зона в Раковски, например, са от самия град, като това много помогна и за реализирането на много млади хора“, каза Панчев, информира investor.bg.

По думите му клъстерът обръща поглед към сътрудничество с Бургас и Хасково. Успяхме да се споразумеем с двете общини за общо представяне на проекта, тъй като имаме много допълващи се неща, които са полезни за всички – Бургас разполага с пристанище, Хасково разполага с територии и добра и качествена работна ръка.

“Убедени сме, че всичко това ще помогне през следващите години проектът да се развива устойчиво“, представи плановете за развитие той.

Ролята на държавата за развитието на икономическата зона е голямо и би могло да се увеличи, каза още инж. Пламен Панчев. Става дума за въздействие по отношение на инфраструктурата и подпомагането на всеки инвеститор, дошъл в зоната.

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *