Трансакциите с криптовалути поевтиняват с до 20%

Трансакциите с биткойн поевтиняват с до 20%Снимка: Архив Ройтерс

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Две от най-големите платформи за търговия с криптовалути имат за цел да направят трансакциите с биткойн по-бързи и по-евтини чрез внедряване на нов софтуер, съобщава CNBC.

Coinbase и Bitfinex обявиха, че са в процес на инсталиране на софтуер, наречен SegWit, който ще намали таксите с до 20% при трансакции с биткойн.

„Най-забележителната промяна в краткосрочен план ще бъде по-голямата ефективност при трансакциите“, каза Алекс Сънарборг, основател и партньор в хедж фонда Tetras Capital, фокусиран именно върху развитието на блокчейн и криптовалутите. Според него използването на SegWit несъмнено е положително за биткойн, тъй като ще окаже значително влияние върху таксите за трансакции, скоростта и развитието на технологията в бъдеще. Именно това са факторите, поради които биткойн търпеше критики досега.

Биткойн ентусиастите бяха разделени в мненията си по отношение на най-добрия начин за подобряване на ефективността на мрежата на криптовалутите. Затова и ъпгрейдът, наречен SegWit2x, беше отменен през есента.

Междувременно таксите за трансакции с биткойн минаха цена от 20 долара в последните няколко месеца, а времето за потвърждение може да отнеме и повече от един ден. Някои потребители бяха толкова разочаровани от таксите, че се стигна до разделянето на криптовалутата на две и създаването на биткойн кеш.

Bitfinex, който обслужва около 38% от общия обем на трансакциите с биткойн в долари според CryptoCompare, обяви внедряването на софтуера във вторник, информира investor.bg.

„Радваме се, че чрез това внедряване можем да предоставим на клиентите ни такси, които са с до 20% по-евтини, както и по-бързи отвсякога трансакции“, каза в изявление главният технологичен директор на Bitfinex Паоло Ардоино.

Базираната в Сан Франциско платформа за търговия с криптовалута Coinbase, през която минава 17% от обема на търговията с биткойни в долари, също обяви софтуерния ъпдейт през тази седмица. От компанията обясниха, че първата фаза започва още тази седмица и до средата на следващата процесът трябва да е приключил.

Биткойнът поскъпва с 0,56% до 10515,10 долара за брой по данни на Coindesk в четвъртък сутринта.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *