Трансграничните съдебни решения ще се изпълняват автоматично в целия ЕС

От днес, 10 януари, в Европейския съюз (ЕС) действат нови правила, по силата на които трансграничните съдебни решения ще бъдат изпълнявани автоматично в цялата общност, напомня Европейската комисия (EК).

Правилата облекчават бюрокрацията в общността, помагат за решаването на трансгранични правни спорове и ще доведат до годишни икономии от 48 млн. евро, изчислиха още европейските чиновници.

Правилата се премахват тромавата междинна процедура — производството по „екзекватура“. Тази процедура обикновено струва между 2 000 евро и 3 000 евро в зависимост от държавата членка, но може да достигне и до 12 700 евро, ако се включат разноските за адвокатски възнаграждения, превод и съдебните разноски.

По почти 95 % от делата тази процедура е чиста формалност.

Новият регламент в областта ще укрепи и единния пазар,а предприятията ще има по-голяма правна сигурност, когато осъществяват дейността си на територията на общността, обясняват от ЕК.

Потребителите ще бъдат по-добре защитени при покупки от търговци в трети страни, а по-голяма правна сигурност ще получат и работещите в страни извън ЕС – те ще могат да завеждат дела срещу работодателя си в страна от общността.

От ЕК припомнят, че промяната в законодателството отговаря на проучване от 2010 г., според което почти 40% от предприятията в ЕС заявяват, че биха били по-склонни да търгуват извън своя вътрешен пазар, ако процедурите за уреждане на съдебни спорове в чужбина бъдат опростени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *