Транспортният министър поиска по-високи пътни такси

Таксите за транзитен трафик през България са ниски и неефективни, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на среща за развитието на пътния транспорт, организирана от Световната банка във Варна.

Приходите от винетки годишно са около 160 млн. лв., посочи той, а за поддържане на пътищата се отделят около 600 млн. лв. „Заради това трябва да се търси друг начин за заплащане на транзитния трафик, особено по отношение на международния превоз“, каза министърът. Според него е необясним дисбалансът при таксуването за транзитния трафик в различните държави от региона.

„Например за 400 км път през България се плащат около 10 евро. В Унгария таксата е 80 евро, в Словения 100 евро, а в Австрия 142 евро. Това води до по-ниска конкурентоспособност на отделните страни“, посочи Московски.

По думите на регионалния министър Лиляна Павлова в България към момента магистралите са само 3% от общата дължина на пътната мрежа – 605 км, 15% са пътищата клас 1 – 3000 км, а 20% са пътища клас 2 – 4000 км. Общата дължина на Републиканската пътна мрежа в експлоатация е около 20 000 км.

Защо да плаща държавата

Другият дисбаланс, който Московски подчерта, е между транзитните такси в пътния и железопътния транспорт. В жп сектора от години превозвачите плащат на база тон/км за товарните и на километър за пътническите курсове. „Европейската комисия стриктно следи размера на инфраструктурните такси, за да не се позволи скрито субсидиране на железниците през прекалено ниски такси. Като резултат транзитните жп такси са на европейско ниво, а пътните – много по-ниски“, коментира министърът. По думите му това води до абсурдната ситуация превозването с влак на товари през територията на страната да бъде няколко пъти по-скъпо от това с пътни превозни средства.

Според министър Московски всичко това води дотам в момента да има двойно субсидиране – на поддръжката на пътищата поради ниските транзитни такси за преминаване и в същото време на железницата – заради липсата на достатъчно приходи от превоз.

Нови такси

Разходите за поддръжка на пътната инфраструктура трябва да се покриват по справедлив начин от тези, които я използват, и от тези, които я износват и причиняват замърсяване. Новите тарифи трябва да гарантират честна конкуренция между двата вида транспорт, което би осигурило ефективно използване на ресурсите и инфраструктурата, заяви Московски.

„Трябва да намерим методика, която да позволява държавата да балансира приходите. Тези механизми може да са свързани с въвеждане на система за електронно събиране на такси от разстояние или на смесени варианти“, каза в заключение Московски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *